RSS Nieuws

Nieuwsoverzicht : Milieu, natuur en groen

Lijst nieuwsberichten

 • Ruim zwerfvuil met de app WePlog

  Frederik Sanders en kinderen ruimen zwerfvuil 30 september
  Ga je af en toe op pad om zwerfvuil te ruimen (= ploggen)? Gebruik dan de app WePlog. Met een eenvoudige druk op de start/stop-knop, registreert de app automatisch welke straten je hebt geplogd. Elke andere gebruiker van de app ziet onmiddellijk welke de groene, propere straten zijn en welke de rode, aan te pakken straten zijn. Zo verloopt het werk een stuk efficiënter.
 • Help mee het voetpad vrijhouden

  Bladermanden voor bomen van de gemeente Beernem #igBeernem 28 september
  Help je een handje mee door het voetpad vrij te houden? Het is veiliger voor wandelaars als de bladeren zijn weggeruimd. Op plaatsen waar vele openbare bomen bijeen staan, plaatsten we bladermanden waar je de bladeren van het openbaar domein in kunt verzamelen. We proberen de manden wekelijks te legen.
 • Nieuwe app om propere straten in kaart te brengen

  Mooimakers ruimen zwerfvuil op 23 september
  Momenteel zijn er 34 geregistreerde Mooimakers actief in onze gemeente. Zij claimden allen hun stukje Beernem dat door hen vrij blijft van zwerfvuil. Dankjewel daarvoor! Ga je af en toe op pad om zwerfvuil te ruimen (= ploggen)? Gebruik dan de gratis app WePlog. Met een eenvoudige druk op de start/stop-knop, registreert de app automatisch welke straten je hebt geplogd.
 • Samenwerking met lokale landbouwers om CO2-uitstoot te compenseren

  carbonfarming 18 augustus
  Carbon Farming bevordert een nieuwe manier van landbouw om koolstof op te slaan in landbouwbodems, om klimaatverandering tegen te gaan en om de bodemkwaliteit te herstellen. Een vijftal Beernemse landbouwers werken mee aan een pilootproject om op gemeentelijke gronden in het Beverhoutsveld (op de grens van Oostkamp en Beernem) koolstof in de bodem op te slaan.
 • Maak van alle tuinen samen één groot bijenlandschap!

  checklist bijentuin 02 juni
  Deze week staat in het teken van de Bij! Onder het motto: ‘Maak van alle tuinen samen één groot bijenlandschap!’ Is jouw tuin al bijenvriendelijk? Deze checklist helpt je op weg.
 • Bijenkenner op pad

  vangnet 28 mei
  Meten is weten, en dat geldt ook voor onze bijen. We proberen als gemeente in te zetten op een bijvriendelijke omgeving. Maar welke verschillende soorten bijen zitten hier nu eigenlijk in Beernem? En maken onze acties het verschil? Waar kunnen we nog verbeteren? Daarom willen we een beter zicht krijgen op de bijenpopulaties in Beernem en sturen we elk jaar een bijenkenner op pad.
 • Bijenproject 'Kruisbestuivers'

  Kruisbestuivers 20 mei
  Beernem trad, samen met 12 andere gemeenten, toe tot het bijenproject 'Kruisbestuivers' van Regionaal Landschap Houtland. Samen zullen we de komende 3 jaar extra inspanningen doen om onze bijen een duwtje in de rug te geven.
 • Ecologisch maaibeheer voor meer bijen

  ecologisch maaibeheer 23 april
  Op de begraafparken, rond sommige bomen (boomspiegels) en buitende de dorpskernen doen we al enkele jaren inspanningen om het gras minder vaak te maaien. Zo kan een graszone uitgroeien tot waardevol gras dat meer (honing)bijen en allerlei andere insecten aantrekt. Minder maaien betekent dus meer biodiversiteit. Daarom willen we ook in onze dorpskernen ecologisch maaibeheer toepassen.
 • Burgemeestersconvenant 2030

  01 maart
  Beernem maakt, samen met de gemeenten Blankenberge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgen en Zuienkerke, deel uit van de groep Lokaal Klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen. Als deel van de groep ondertekent Beernem het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie.
 • Maak gebruik van de elektrische deelwagens

  deelauto 05 februari
  Samen met de energiecoöperatie CoopStroom cvba so sloegen we de handen in elkaar met het project 'Coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit te Beernem’. Heb je interesse om coöperant te worden en zo ook gebruik te maken van de 2 deelwagens? Neem dan zeker contact op met CoopStroom cvba so of met de Milieudienst.
1-10 Van 10