RSS Nieuws

Nieuwsoverzicht : Milieu, natuur en groen

Lijst nieuwsberichten

 • Digitaal klimaatatelier op 29 april

  Sunset @ Vagevuurbos 13 april
  We willen ons bestaand energieactieplan upgraden tot een volwaardig klimaatplan. Ben ook jij bezorgd over ons klimaat? Sta je te trappelen om je goede ideeën te delen of om samen met anderen initiatief te nemen?
 • Vegen tegen onkruid - let op het parkeerverbod

  veegborstelwerken 08 april
  De lente is in het land en onze gemeente wordt groener. We onderhouden het openbaar groen en het openbaar domein al jaren zonder pesticiden te gebruiken. We zetten onder meer een veegmachine in, om onkruid te beheersen. Hou je rekening met het parkeerverbod zodat de veegmachine overal vlot kan passeren?
 • Vogelgriep in het land: versoepelingen ophokplicht voor particulieren

  Scherm je kippen af, of hok ze op, om contact met wilde vogels te vermijden. #vogelgriep is in het land #igbeernem 06 april
  Vanaf 6 april 2021 moeten particulieren hun pluimvee niet langer ophokken of afschermen met netten. Voederen en drenken van de dieren moet nog steeds verplicht binnen gebeuren, of op een manier zodat contact met wilde vogels onmogelijk is.
 • Gratis bloemaarde op zaterdag 24 april

  ?? La vie est une Fleur dont L'amour est le miel?????????? #qotd #friday #groenevingers #colours #allekleurenvanderegenboog #instanthappiness #ourhome #gardentime #nunog #tzonnetje #igbeernem 29 maart
  Zet Beernem in de bloemetjes, schrijf je in voor de bebloemingswedstrijd en ontvang een gratis zak bloemaarde.
 • Gratis groenafvalzakken bij onderhoud groenzones

  onderhoud boomspiegels 29 maart
  Onderhoud je het openbaar groen dat grenst aan jouw eigendom? Dat waarderen we! We willen je hiervoor bedanken met gratis groenafvalzakken.
 • Laat het zoemen met bloemen - gratis bijenvriendelijk bloemenzaad

  laat het zoemen met bloemen 15 maart
  De bijen hebben het moeilijk. Er is er steeds minder nectar en stuifmeel beschikbaar. Dankzij ‘Laat het zoemen met bloemen’ kan je vanaf 15 maart gratis bloemenzaad bestellen dat je in je tuin kan planten waardoor je de bijen een nieuwe kans geeft!
 • Gemeentelijke medewerker brengt waterlopen in kaart

  12 maart
  Een medewerker van de gemeente Beernem is momenteel bezig met de inventaris van onze grachten. Hij tekent deze eerst digitaal in en daarna gaat hij op terrein om te controleren. Het kan zijn dat hij hiervoor op privaat terrein moet gaan. Gelieve hem hiervoor toelating te verlenen zodat hij de waterlopen kan in kaart brengen.
 • Houtland zoemt! - Aan de slag voor een bijenvriendelijke regio

  Houtland zoemt 25 februari
  Omdat veel bijen, vlinders en zweefvliegen het moeilijk hebben om in onze omgeving te overleven, organiseert Regionaal landschap Houtland voor het vijfde jaar op rij de actie ‘Houtland Zoemt!’. Koop een pakket, tover je tuin om tot een bloemenpracht en maak van het Houtland een bijenvriendelijke regio. Ook een klein balkon of voortuintje kan je perfect bijenvriendelijk inrichten.
 • Vellen van bomen

  vellen bomen Hoogstraat 22 februari
  In de week van 22 februari start een aannemer met het vellen van bomen in een deel van de Hoogstraat (rode bolletjes op de prent). Deze durfden al eens omwaaien tijdens hevige storm. We zullen deze bomen begin maart heraanplanten. Binnen enkele jaren zullen we de bomen vernieuwen in het begin van de Hoogstraat. We hebben de omwonenden hierover geïnformeerd met een bewonersbrief.
 • Bosbeheer in Ryckevelde

  Plan Ryckevelde 09 februari
  Het domein Ryckevelde bestaat uit een mix van bos en open vegetatie, in totaal zo'n 190 hectare unieke natuur. Als natuurbeheerder zet Natuur en Bos zich in om die natuur uit te breiden én kwaliteitsvoller te maken. Zo zorgen ze voor meer en betere natuur, waar mensen, planten en dieren van kunnen genieten.
 • Reactie gemeentebestuur op hakhoutbeheer kanaaloever

  foto na hakhoutbeheer kanaaloever 19 januari
  Het gemeentebestuur vindt hakhoutbeheer belangrijk, maar stelt zich vragen over het drastische karakter van het hakhoutbeheer langs de kanaaloever. Ook betreurt het bestuur een gebrek aan communicatie, zowel naar het bestuur zelf, wat pas gebeurde na eigen vraagstelling, als naar de omwonenden.
 • Ruim zwerfvuil met de app WePlog

  Frederik Sanders en kinderen ruimen zwerfvuil 30 september
  Ga je af en toe op pad om zwerfvuil te ruimen (= ploggen)? Gebruik dan de app WePlog. Met een eenvoudige druk op de start/stop-knop, registreert de app automatisch welke straten je hebt geplogd. Elke andere gebruiker van de app ziet onmiddellijk welke de groene, propere straten zijn en welke de rode, aan te pakken straten zijn. Zo verloopt het werk een stuk efficiënter.
 • Nieuwe app om propere straten in kaart te brengen

  Mooimakers ruimen zwerfvuil op 23 september
  Momenteel zijn er 34 geregistreerde Mooimakers actief in onze gemeente. Zij claimden allen hun stukje Beernem dat door hen vrij blijft van zwerfvuil. Dankjewel daarvoor! Ga je af en toe op pad om zwerfvuil te ruimen (= ploggen)? Gebruik dan de gratis app WePlog. Met een eenvoudige druk op de start/stop-knop, registreert de app automatisch welke straten je hebt geplogd.
 • Samenwerking met lokale landbouwers om CO2-uitstoot te compenseren

  carbonfarming 18 augustus
  Carbon Farming bevordert een nieuwe manier van landbouw om koolstof op te slaan in landbouwbodems, om klimaatverandering tegen te gaan en om de bodemkwaliteit te herstellen. Een vijftal Beernemse landbouwers werken mee aan een pilootproject om op gemeentelijke gronden in het Beverhoutsveld (op de grens van Oostkamp en Beernem) koolstof in de bodem op te slaan.
 • Burgemeestersconvenant 2030

  01 maart
  Beernem maakt, samen met de gemeenten Blankenberge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgen en Zuienkerke, deel uit van de groep Lokaal Klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen. Als deel van de groep ondertekent Beernem het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie.
 • Maak gebruik van de elektrische deelwagens

  deelauto 05 februari
  Samen met de energiecoöperatie CoopStroom cvba so sloegen we de handen in elkaar met het project 'Coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit te Beernem’. Heb je interesse om coöperant te worden en zo ook gebruik te maken van de 2 deelwagens? Neem dan zeker contact op met CoopStroom cvba so of met de Milieudienst.
1-16 Van 16