RSS Nieuws

Nieuwsoverzicht : Milieu, natuur en groen

 • Alle berichten

Lijst nieuwsberichten

 • Vellen van bomen in Bakensgoed en begraafplaats Sint-Joris nieuw

  zwam 01 december
  In Bakensgoed en begraafplaats Sint-Joris nieuw worden in de week van 4 december enkele bomen geveld om veiligheidsredenen.
 • Geboortebos aangeplant voor kindjes uit 2022

  Geboortebos Beernem 27 november
  Alle ouders van kindjes die in 2022 geboren zijn in Beernem, mochten zaterdag een boom komen planten in het speelbos achter de kerk van Oostveld.
 • Doe melding van de Aziatische hoornaar

  verschil tussen Aziatische hoornaar en Europese hoornaar 23 november
  Met het vallen van het blad worden de nesten van Aziatisch hoornaars zichtbaar. Vind je een nest, dan kan je nog altijd melding doen via VespaWatch. Het nest kan de grootte hebben van een volleybal of zelfs groter. De kleur van het nest is meestal grijs tot lichtbruin. De hoornaars zijn in deze tijd van het jaar niet meer zo actief.
 • AWV voert hakhoutbeheer uit aan bruggen

  hakhoutbeheer aan brug E40 Wellingstraat 16 november
  Tussen 15 november en 15 maart voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hakhoutbeheer uit op verschillende bruggen. Wie in de onmiddellijke omgeving woont, krijgt van AWV een bewonersbrief in de bus.
 • Werken Pelderijn ter verbetering van de zilverlinde

  Pelderijn 10 november
  In de week van 13 november werken we aan het Pelderijn om de groeiplaats van de zilverlinde te verbeteren.
 • Vellen en heraanplant van bomen in Miseriedreef

  20 oktober
  In de Miseriedreef worden 36 beuken en 1 populier geveld om veiligheidsredenen. Tijdens de februaristorm in 2022 zijn er al een aantal bomen omgewaaid. Door de grote omvang van de bomen was er toen veel schade. De nabijgelegen woning bleef toen gelukkig gespaard.
 • Zoek je knotters? Surf naar goedgeknot

  Knotten van bomen 11 oktober
  Bomen regelmatig knotten is noodzakelijk want als de bomen te groot worden, zullen ze uitscheuren. De winter is de perfecte tijd om te knotten. De sapstroom van de bomen ligt dan stil en de bladeren zijn van de bomen gevallen. Afhankelijk van de temperaturen is de ideale periode november – maart. De Regionale Landschappen zetten zich in om houtzoekers en houtaanbieders met elkaar in contact te brengen.
 • Versterking fauna en flora in Kleuterweelde

  lorken Kleuterweelde 25 september
  In park Kleuterweelde gaan we de parkrand versterken door de aanplant van streekeigen bomen en struiken en door meer kansen te geven aan aanwezige, waardevolle bomen. Op die manier wordt het park een waardevol gebied voor fauna en flora. Het park is niet toegankelijk tijdens de week van 9 oktober. In die week velt de aannemer heel wat bomen.
 • Onderzoek naar PFAS op site CleanLease

  PFAS site CleanLease 22 september
  De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft recent een oriënterend bodemonderzoek ontvangen van CleanLease, Vullaertstraat 73 in Oedelem. In de bodem en in het grondwater zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld. Op basis van die metingen adviseert het Departement Zorg een aantal ‘no regret’-maatregelen in het gebied rond die site.
 • Promaz helpt bij bodemsanering na mazoutlek

  Promaz logo 21 augustus
  Vermoed je dat je bodem verontreinigd is door een lek in jouw mazouttank- of leiding? Doe dan een beroep op Promaz. Dat is een fonds dat je helpt om de bodemsanering uit te voeren of door financieel tussen te komen, ook voor bodemsaneringen uit het verleden.
 • Meld dode vogels via gratis influenzalijn

  Scherm je kippen af, of hok ze op, om contact met wilde vogels te vermijden. #vogelgriep is in het land #igbeernem 24 maart
  Vind je een dode vogel? Meld dit dan aan de (gratis) influenzalijn van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op 0800 99 777. Het FAVV beslist dan of de kadavers moeten ingezameld worden voor onderzoek. Als FAVV meldt dat er voor de kadavers geen analyse nodig is, moet de grondeigenaar de kadavers verwijderen.
 • Geveltuintjes voor meer kleur

  Geveltuin 16 september
  Een geveltuin is een smalle strook groen langs of tegen een gevel. Geveltuinen zijn niet enkel leuk in het straatbeeld, ze verbeteren de luchtkwaliteit, vergroten de biodiversiteit, nemen CO2 op, zorgen voor verkoeling, bufferen water… Kortom, alleen maar voordelen. Daarom willen we inwoners aanmoedigen om hun gevel op te fleuren met een geveltuin.
1-12 Van 12