RSS Nieuws

Nieuwsoverzicht : Milieu, natuur en groen

 • Alle berichten

Lijst nieuwsberichten

 • Verspil geen water (bij ernstige droogte) – enkele tips

  Groenten water bassin 18 mei
  Spring spaarzaam om met drinkwater én regenwater. We verbruiken met zijn allen heel veel drinkwater. Maar vooral as het warm is, neemt het verbruik in alle sectoren enorm toe en krijgen we piekverbruiken. Als het dan ook nog eens droog is, daalt de beschikbaarheid nog meer. Het is daarom belangrijk om het hele jaar door spaarzaam om te gaan met drinkwater. Daarom geven we graag enkele tips.
 • PFAS-verontreiniging op het terrein 't Maandagsche

  blusschuim 16 mei
  Uit een verkennend bodemonderzoek voor PFAS-verontreiniging op het terrein 't Maandagsche blijkt dat er een duidelijke aanwijzing voor een ernstige historische bodemverontreiniging aanwezig is, zowel in de bodem, het grondwater als de waterbodem (slib), ter hoogte van de brandweeroefenzones. Er volgt nu een beschrijvend bodemonderzoek. We hebben de eigenaars/gebruikers in een straal van 500 m rond de site aangeschreven met specifieke aanbevelingen.
 • Maaiwerken langs kanaal

  De Vlaamse Waterweg - logo 15 mei
  Om de natuur te beschermen, maait De Vlaamse Waterweg de bermen slechts op bepaalde momenten zoals vastgelegd in het Bermbesluit. D.w.z. dat er tijdens de eerste maaibeurt gemaaid wordt vanaf 15 juni t.e.m. 31 juli en tijdens de tweede maaibeurt vanaf 15 september t.e.m. 31 oktober. Voor de meeste waterlopen zijn er bermbeheerplannen opgemaakt in samenspraak met het agentschap voor Natuur en bos. Dan gelden er andere voorwaarden/termijnen dan vooropgesteld in het bermbesluit.
 • Moeten we elk wespennest laten verdelgen?

  wesp 21 april
  Het antwoord op deze vraag is kort en simpel: nee! In tegendeel zelfs. Het klinkt misschien raar, maar wespen zijn onze bondgenoten.
 • Premie voor bewoonde zwaluwnesten

  zwaluwen 07 april
  Er zijn steeds minder zwaluwen. Een van de oorzaken daarvan is het verlies van geschikte nestplaatsen. Daarom geven we, in samenwerking met Natuurpunt, een premie voor bewoonde zwaluwnesten.
 • Natuurvriendelijk maaibeheer voor meer bijen

  natuurvriendelijk maaibeheer 31 maart
  Op onze (begraaf)parken en andere groenzones passen we al enkele jaren natuurvriendelijk maaibeheer toe. Dat houdt in dat we die zones twee keer per jaar maaien. Door het gras minder vaak te maaien, kan het uitgroeien tot een waardevolle graszone die meer (honing)bijen, vlinders en allerlei andere insecten aantrekt. Minder maaien betekent dus meer biodiversiteit.
 • Inzameling autobanden op het recyclagepark

  inzameling autobanden 28 januari
  Je kan voortaan gratis met je oude autobanden naar het recyclagepark.
 • Plasticfolie hoort in de PMD-zak

  plasticfolie 28 januari
  Wist je dat huishoudelijke plasticfolies sinds april vorig jaar in de PMD-zak mogen?
 • De Grote Grondvraag: hoe gezond is jouw grond?

  de grote grondvraag 26 november
  Hoe gezond is jouw grond? Op die vraag willen we een antwoord bieden. De Grote Grondvraag geeft je de kans om te controleren of je grond vervuild is en eventueel gesaneerd moet worden.
 • Burgemeestersconvenant 2030

  01 maart
  Beernem maakt, samen met de gemeenten Blankenberge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgen en Zuienkerke, deel uit van de groep Lokaal Klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen. Als deel van de groep ondertekent Beernem het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie.
 • Maak gebruik van de elektrische deelwagens

  deelauto 05 februari
  Samen met de energiecoöperatie CoopStroom cvba so sloegen we de handen in elkaar met het project 'Coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit te Beernem’. Heb je interesse om coöperant te worden en zo ook gebruik te maken van de 2 deelwagens? Neem dan zeker contact op met CoopStroom cvba so of met de Milieudienst.
1-11 Van 11