RSS Nieuws

Nieuwsoverzicht : Milieu, natuur en groen

Lijst nieuwsberichten

 • Veegwerken: derde ronde

  veegverbod verkeersborden 09 juli
  Om het onkruid in onze gemeente pesticidenvrij te beheersen, lassen we jaarlijks enkele veegbeurten in. De derde veegronde komt eraan. Hou je rekening met de parkeerverbodsborden en zorg je er dus voor dat je auto niet in de weg staat voor de veegborstelmachine?
 • Subsidie voor bewoonde zwaluwnesten

  zwaluwen 03 juli
  Het aantal zwaluwen is sterk verminderd sterk verminderd. Één van de oorzaken is het verlies van geschikte nestplaatsen. Daarom geven we, in samenwerking met Natuurpunt, een subsidie voor bewoonde zwaluwnesten.
 • Aannemer maait de wegbermen

  maaien wegbermen 16 juni
  De aannemer is vandaag gestart met het maaien van de wegbermen. Hij maait eerst de bermen langs de fietspaden van de gewestwegen en de belangrijkste invalswegen, daarna komen de andere bermen aan bod. We maaien de bermen op de momenten die vastgelegd zijn in het Bermdecreet. Op die manier kunnen de bermen aan zoveel mogelijk verschillende soorten planten en dieren een kans bieden.
 • Maak van alle tuinen samen één groot bijenlandschap!

  checklist bijentuin 02 juni
  Deze week staat in het teken van de Bij! Onder het motto: ‘Maak van alle tuinen samen één groot bijenlandschap!’ Is jouw tuin al bijenvriendelijk? Deze checklist helpt je op weg.
 • Bijenkenner op pad

  vangnet 28 mei
  Meten is weten, en dat geldt ook voor onze bijen. We proberen als gemeente in te zetten op een bijvriendelijke omgeving. Maar welke verschillende soorten bijen zitten hier nu eigenlijk in Beernem? En maken onze acties het verschil? Waar kunnen we nog verbeteren? Daarom willen we een beter zicht krijgen op de bijenpopulaties in Beernem en sturen we elk jaar een bijenkenner op pad.
 • Captatieverbod: verboden water te nemen uit onbevaarbare waterlopen

  Bornebeek 21 mei
  Omwille van de droogte heeft de gouverneur een captatieverbod ingesteld. Vanaf vandaag is het verboden om water te nemen uit de onbevaarbare waterlopen in het stroomgebied van onder meer de Bornebeek. Uitzondering: beperkt capteren van water als drinkwater voor eigen vee dat buiten staat en beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.
 • Bijenproject 'Kruisbestuivers'

  Kruisbestuivers 20 mei
  Beernem trad, samen met 12 andere gemeenten, toe tot het bijenproject 'Kruisbestuivers' van Regionaal Landschap Houtland. Samen zullen we de komende 3 jaar extra inspanningen doen om onze bijen een duwtje in de rug te geven.
 • Ecologisch maaibeheer voor meer bijen

  ecologisch maaibeheer 23 april
  Op de begraafparken, rond sommige bomen (boomspiegels) en buitende de dorpskernen doen we al enkele jaren inspanningen om het gras minder vaak te maaien. Zo kan een graszone uitgroeien tot waardevol gras dat meer (honing)bijen en allerlei andere insecten aantrekt. Minder maaien betekent dus meer biodiversiteit. Daarom willen we ook in onze dorpskernen ecologisch maaibeheer toepassen.
 • Heb je al eens gedacht aan kringlooptuinieren?

  kringlooptuinieren 30 maart
  Het mooie lenteweer en het verplichte thuisblijven zorgt ervoor dat we vele tuinklusjes uitvoeren. Maar wat te doen met ons tuinafval? Al eens gehoord van kringlooptuinieren? Dit is het verwerken van tuinafval in je eigen tuin. Een zero-operatie dus. Bekijk hier enkele voorbeelden.
 • Maak gebruik van de elektrische deelwagens

  deelauto 05 februari
  Samen met de energiecoöperatie CoopStroom cvba so sloegen we de handen in elkaar met het project 'Coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit te Beernem’. Heb je interesse om coöperant te worden en zo ook gebruik te maken van de 2 deelwagens? Neem dan zeker contact op met CoopStroom cvba so of met de Milieudienst.
 • Hoe gezond is jouw grond?

  grote grondvraag 05 november
  Dat kom je te weten met De Grote Grondvraag. Met De Grote Grondvraag steunt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) alle grondeigenaars in Vlaanderen bij het controleren en waar nodig saneren van hun grond. Zoek jouw grond online op en check of je grond mogelijk vervuild is.
1-11 Van 11