RSS Nieuws

Nieuwsoverzicht : Milieu, natuur en groen

 • Alle berichten

Lijst nieuwsberichten

 • Aannemer maait de wegbermen

  maaien wegbermen 15 juni
  De aannemer is vandaag gestart met het maaien van de wegbermen. Hij maait eerst de bermen langs de fietspaden van de gewestwegen en de belangrijkste invalswegen, daarna komen de andere bermen aan bod. We maaien de bermen op de momenten die vastgelegd zijn in het Bermdecreet (dus niet voor 15 juni). Op die manier kunnen de bermen aan zoveel mogelijk verschillende soorten planten en dieren een kans bieden.
 • Opgelet voor reuzenberenklauw!

  reuzenberenklauw 04 juni
  Door de regen en de warmte is de deze plant goed aan het groeien. Reuzenberenklauw kan bij aanrakingen ernstige brandwonden veroorzaken. We maken er grondig werk van om deze plant zoveel mogelijk te verwijderen. Zie je dat de plant ergens groeit, laat dit dan zeker weten via onze meldingskaart.
 • Bij-bordjes kondigen start ‘Week van de Bij’ aan

  Bij-bord 31 mei
  Als startschot van ‘De week van de bij’ werden er in 14 West-Vlaamse gemeenten bij-bordjes geplaatst. Ook in Beernem! Op de bij-bordjes staan ludieke spreuken zoals ‘Sorry voor het kruid, maar anders sterven de bijen uit’ en ‘Minder grasmachien = meer bijen zien!’. De bordjes staan telkens op een plaats die bijen ten goede komt. Bv: een bijenhotel, de aanplant van bijenvriendelijk groen, aangepast maaibeheer, …
 • Maaiwerken langs kanaaloevers

  #beautiful #pretty #igbeernem 17 mei
  Van De Vlaamse Waterweg kregen we het bericht dat de maaiwerken langs de bevaarbare waterlopen terug opgestart worden vanaf 15 mei.
 • Ecologisch maaibeheer voor meer bijen

  ecologisch maaibeheer 03 mei
  Op de begraafparken, rond sommige bomen (boomspiegels) en buitende de dorpskernen doen we al enkele jaren inspanningen om het gras minder vaak te maaien. Zo kan een graszone uitgroeien tot waardevol gras dat meer (honing)bijen en allerlei andere insecten aantrekt. Minder maaien betekent dus meer biodiversiteit. Daarom willen we ook in onze dorpskernen ecologisch maaibeheer toepassen.
 • Kijk uit voor de Aziatische hoornaar

  verschil tussen Aziatische hoornaar en Europese hoornaar 20 april
  Aziatische hoornaars zijn heel schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw. Deze soort kwam enkele jaren geleden vanuit China ons land binnen en vormen een bedreiging voor onze eigen inheemse soorten. Daarom is het belangrijk om goed op te letten of je geen Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de buurt.
 • Bosbeheer in Ryckevelde

  Plan Ryckevelde 09 februari
  Het domein Ryckevelde bestaat uit een mix van bos en open vegetatie, in totaal zo'n 190 hectare unieke natuur. Als natuurbeheerder zet Natuur en Bos zich in om die natuur uit te breiden én kwaliteitsvoller te maken. Zo zorgen ze voor meer en betere natuur, waar mensen, planten en dieren van kunnen genieten.
 • Reactie gemeentebestuur op hakhoutbeheer kanaaloever

  foto na hakhoutbeheer kanaaloever 19 januari
  Het gemeentebestuur vindt hakhoutbeheer belangrijk, maar stelt zich vragen over het drastische karakter van het hakhoutbeheer langs de kanaaloever. Ook betreurt het bestuur een gebrek aan communicatie, zowel naar het bestuur zelf, wat pas gebeurde na eigen vraagstelling, als naar de omwonenden.
 • Ruim zwerfvuil met de app WePlog

  Frederik Sanders en kinderen ruimen zwerfvuil 30 september
  Ga je af en toe op pad om zwerfvuil te ruimen (= ploggen)? Gebruik dan de app WePlog. Met een eenvoudige druk op de start/stop-knop, registreert de app automatisch welke straten je hebt geplogd. Elke andere gebruiker van de app ziet onmiddellijk welke de groene, propere straten zijn en welke de rode, aan te pakken straten zijn. Zo verloopt het werk een stuk efficiënter.
 • Burgemeestersconvenant 2030

  01 maart
  Beernem maakt, samen met de gemeenten Blankenberge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgen en Zuienkerke, deel uit van de groep Lokaal Klimaatbeleid Noord-West-Vlaanderen. Als deel van de groep ondertekent Beernem het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie.
 • Maak gebruik van de elektrische deelwagens

  deelauto 05 februari
  Samen met de energiecoöperatie CoopStroom cvba so sloegen we de handen in elkaar met het project 'Coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit te Beernem’. Heb je interesse om coöperant te worden en zo ook gebruik te maken van de 2 deelwagens? Neem dan zeker contact op met CoopStroom cvba so of met de Milieudienst.
1-11 Van 11