Meldpunt zwerfkatten

Word je geconfronteerd met zwerfkatten, neem dan contact op met het meldpunt zwerfkatten via het e-loket door te klikken op onderstaande link. Voor de aanpak van wilde katten heeft de Milieudienst  afspraken het Blauwe Kruis.

Wat doen we bij melding van zwerfkatten?

We plaatsen een vangkooi in de tuin van de melder (max 1/week en niet in juli en augustus).

We bedelen bewonersbrieven in de buurt om hen op de hoogte te brengen van de vangactie van zwerfkatten. We roepen hen op om hun kat een bandje aan te doen of, zo mogelijk, binnen te houden.

Als we een kat vangen, lezen we de chip uit. Is de kat die niet gechipt en heeft die geen bandje om, dan beschouwen die als zwerfkat.

De zwerfkatten worden opgehaald door het Blauwe kruis die dan beslist of de kat ter adoptie wordt aangeboden of teruggeplaatst wordt na sterilistatie.

Meer info

Een kat trekt graag op verkenning en ontmoet daarbij soortgenoten. Weet ook dat een kat al vruchtbaar is vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden en per jaar 2 tot 3 nestjes kan grootbrengen.

Voor al die kleine poesjes vindt men al snel geen goede thuis meer. Ofwel belanden ze in een reeds overvol dierenasiel. Ofwel komen ze in de vrije natuur terecht en worden ze aan hun lot overgelaten.

Zo ontstaat de problematiek van de zwerfkatten. Zwerfkatten zijn verwilderde katten en dus ongewenste gasten in woonomgevingen. Bovendien kunnen ze ziektes verspreiden.

Chip en steriliseer je kat

  • Merk je eigen katten met een halsbandje of chip. Mochten deze toch gevangen worden, kan meteen uitgesloten worden dat het om een zwerfkat gaat. Als je je kat chipt, zet dan ook je gegevens openbaar via de website van catID: https://online.catid.be. Dat maakt het makkelijker om je te verwittigen als jouw hond of kat wordt gevonden.
  • Heb je zelf één of meerdere katten, dan kan een sterilisatie of castratie veel problemen voorkomen. Je doet er ook goed aan om je katten te vaccineren. Door je kat te laten steriliseren, help je mee de kattenpopulatie in te perken en toon je je een ware dierenvriend.

Procedure

Vul onderstaand e-document in om het meldpunt zwerfkatten op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van zwerfkatten.

Milieudienst

Gemeentehuis
Bloemendalestraat 112
8730 Beernem

tel.050 28 91 25
Open:
  • maandag: van 8.30 tot 12.00 u
  • dinsdag: van 8.30 tot 12.00 u en van 13.30 tot 18.30 u
  • woensdag: van 8.30 tot 12.00 u en van 13.30 tot 16.30 u
  • donderdag: van 8.30 tot 12.00 u
  • vrijdag: van 8.30 tot 12.00 u