AWV voert hakhoutbeheer uit aan bruggen

Tussen 15 november en 15 maart voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hakhoutbeheer uit op verschillende bruggen. Wie in de onmiddellijke omgeving woont, krijgt van AWV een bewonersbrief in de bus.

Locaties

De locaties waar AWV komende periode aan hakhoutbeheer doet, zijn:

  • Brug over het kanaal (kant Legeweg)
  • Brug over de spoorweg (kant H. d'Ydewallestraat)
  • Brug over de E40 ter hoogte van 
    • Wellingstraat (kant Hertsberge)
    • Wingene Steenweg en Reigerlostraat
    • Vijverstraat en Beelkens

Hakhoutbeheer?

Hakhoutbeheer is een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken. De bomen worden daarbij afgezaagd op een tiental centimeter boven de grond. In de volgende seizoenen schieten ze opnieuw uit.

Hakhoutbeheer lijkt op het eerste gezicht drastisch, maar na enkele maanden komen alweer nieuwe scheuten uit de stompen tevoorschijn. Hakhoutbeheer zorgt zo voor een verjonging van de beplanting in de berm en voor een verrijking van het ecosysteem. Dankzij het hakhoutbeheer komt er immers opnieuw veel licht op de bodem. Hierdoor kunnen voorjaarsbloeiers en andere planten beter groeien. De wegbermen vormen zo interessante verbindingsassen tussen verschillende natuur- en leefgebieden van fauna en flora. Dieren gebruiken ze om zich te verplaatsen en nieuwe gebieden te koloniseren.

Naast de verrijking van het ecosysteem zorgt hakhoutbeheer ook voor een grotere verkeersveiligheid. Oudere bomen hebben de neiging om overhangende takken te ontwikkelen die de zichtbaarheid op de weg kunnen beperken. Bovendien krijgen ze gemakkelijk dood hout in hun kruin, dat bij sterke wind op het wegdek kan belanden. Oude en grote bomen kunnen omvallen of ontworteld raken bij felle windstoten. Ze kunnen dan op de weg terechtkomen en een gevaar vormen voor de weggebruikers. Hakhoutbeheer helpt dit voorkomen.

Meer info

De website van AWV: www.wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer.

Downloads

op donderdag 16 november 2023
Nieuwsoverzicht