Maai mei niet

Wij gaan in mei een maand lang minder maaien. Daardoor krijgen we meer bloemen. Die zorgen op hun beurt voor voedsel voor bijen, hommels en vlinders – beestjes die cruciaal zijn voor het ecosysteem en de landbouw. En wij kunnen natuurlijk genieten van alle bloemenpracht.

Minder maaien biedt nog veel meer voordelen. Het zorgt ervoor dat het regenwater beter de grond kan insijpelen als het droog is. Langer gras helpt om onze tuinen, en dus ook de gemeente, af te koelen. Zo is onze natuur beter gewapend tegen de klimaatverandering.

Doe je mee? Laat (een stukje van) je gazon wat langer worden, als paradijs voor bijen en vlinders.

De 5 geboden voor een gezond gazon

Gij zult in uw hangmat liggen

Haal je hangmat maar al boven want om de 3 tot 4 weken maaien is ideaal. Dan geef je de bloemen in je gras genoeg tijd om nectar te maken voor bijen en vlinders.

Gij zult uw gras gaarne zien

Spaar je gras wanneer het heet en droog is. Langer gras houdt water beter vast en vergeelt minder snel. Maai altijd op de hoogste stand en niet op het heetste van de dag, want dat zorgt voor nog meer uitdroging.

Gij zult spelen met uw gras

Wissel kort en lang gras af, dat is een feest voor de biodiversiteit. Maai je om de 3 à 4 weken, dan bloeien boterbloem en madelief wellustig. In het langere gras komen margriet en knoopkruid tot hun recht.

Gij zult planten en zaaien

Gazon is mooi, bloemrijk gazon is mooier. Steek je gazon in het najaar vol met vroege bloembollen, zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Zo krijg je al vroeg kleur in je tuin en help je de hommels een handje. Of verwijder een vierkante meter gras en zaai of plant daar bloemen in.

Gij zult uw bodem eren

Hoe meer meststoffen, hoe minder bloemen. Bemest alleen als je gazon volledig kapot zou zijn. Kies in dat geval voor organische meststoffen, of een dun laagje goed verteerde compost. Gezonde, levende bodems houden veel meer water op.

Meer info

Op Maai Mei Niet - Knack of bij de Groendienst, groen@beernem.be, 050 28 90 87 

op donderdag 04 mei 2023
Nieuwsoverzicht