Kijk uit voor de Aziatische hoornaar

De Europese hoornaar is nuttig voor de biodiversiteit, zachtaardig en mag je niet verdelgen. In tegenstelling tot de Aziatische hoornaars. Die zijn heel schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw. Daarom is het belangrijk om goed op te letten of je geen Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de buurt.

Nest van een Aziatische Hoornaar

Wanneer de temperaturen vlot boven de 15 °C uitstijgen, komen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit winterslaap en verlaten ze hun overwinteringsplaats. Daarbij gaan ze op zoek naar een locatie om een nieuw nest te maken. Dit nest maken ze altijd in een beschutte plaats, bv. aan een schuur, tuinhuis, afdak of luifel. Ook in struiken kan een koningin een nieuw nest maken.

In het voorjaar heeft het nest ongeveer de grootte van een pingpongbal of tennisbal. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Ze is zwart van kleur, met opvallende oranje plekken op de kop en een oranje band op het achterlijf. De poten zijn half zwart, half geel van kleur: een zekere manier om de soort te onderscheiden van o.a. de Europese hoornaar. Deze zijn groter en roodbruin van kleur, met meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig roodbruin.

Wat te doen als je een Aziatische hoornaar of een nest ziet?

Heb je een Aziatische hoornaar of een nest gezien, probeer dan een foto te nemen en dit te melden op Vespa-Watch.  Meldingen worden opgevolgd zodat nesten verdelgd kunnen worden. Doe dit zeker niet zelf! Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan gevaarlijk diep steken.

Meer info

Bij de Groendienst, groen@beernem.be, 050 28 90 87

op donderdag 02 maart 2023
Nieuwsoverzicht