De Aziatische hoornaar is een wespensoort uit China die zich razendsnel verspreidt. Ze bedreigen onze inheemse insecten, met een opvallende voorkeur voor de honingbij. Zo brengen ze de bestuiving van onze landbouwgewassen ook in gevaar. We zijn de Aziatische hoornaars dus liever kwijt dan rijk. Beernem betaalt de kost voor het verdelgen van een nest.
Ons doel is om de nesten van de Aziatische hoornaar te vinden en te verdelgen. Daar kan jij bij helpen! Vind je een hoornaar of nest, maak hiervan een melding.
Sinds augustus betalen we rechtstreeks de kosten voor het verdelgen van nesten van Aziatische hoornaars, na melding bij Vespa-Watch, dankzij een initiatief van Provincie West-Vlaanderen.
Nest van een Aziatische Hoornaar
Wanneer de temperaturen vlot boven de 15 °C uitstijgen, komen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit winterslaap en verlaten ze hun overwinteringsplaats. Daarbij gaan ze op zoek naar een locatie om een nieuw nest te maken. Dit nest maken ze altijd in een beschutte plaats, bv. aan een schuur, tuinhuis, afdak of luifel. Ook in struiken kan een koningin een nieuw nest maken.
In het voorjaar heeft het nest ongeveer de grootte van een pingpongbal of tennisbal. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Ze is zwart van kleur, met opvallende oranje plekken op de kop en een oranje band op het achterlijf. De poten zijn half zwart, half geel van kleur: een zekere manier om de soort te onderscheiden van o.a. de Europese hoornaar. Deze zijn groter en roodbruin van kleur, met meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig roodbruin.
Wat te doen als je een Aziatische hoornaar of een nest ziet?
Een Aziatische hoornaar gespot? Doe dan melding via www.waarnemingen.be. Op die site moet je de precieze plek van je waarneming pinnen op een kaart. Je moet ook enkele fotos uploaden. Daarom is de smartphone handig voor meldingen. Het heeft geen zin om iedere dag een hoornaar op je lokpot te melden. Doe dat hoogstens een keer per week. Als je dit blijft doen, weten wij dat er ergens nog een nest in je buurt zit.
Heb je een nest gevonden? Dan kan je dit melden via www.vespawatch.be. Klik op de knop meld een nest en vul het formulier in. Ook hier moet je de locatie aanduiden en fotos uploaden.
Een kenner kijkt je melding na, om te zien of deze klopt. Dat kan enkele dagen duren. Als je effectief een nest van de Aziatische hoornaar gevonden hebt, dan wordt de melding doorgestuurd naar een erkende verdelger. Die gaat dan aan de slag met het nest. De gemeente betaalt de factuur.
Opgelet: het verwerken van alle meldingen vergt tijd. Tussen het melden en de bestrijding, kan vlot twee weken zitten. De meeste nesten vormen geen acuut gevaar. Moest de verdelging toch dringend zijn, dan kan je zelf (op eigen kosten) de verdelging regelen. Een lijst van erkende verdelgers in Vlaanderen vind je op https://vespawatch.be/eradicators.
Meer info
Op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar of bij de Groendienst, groen@beernem.be, 050 28 90 87