Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus stelt studio’s ter beschikking voor Oekraïners

In Beernem is alles in gereedheid gebracht om een 15-tal personen op de vlucht uit Oekraïne collectief op te vangen. Ze kunnen terecht in studio’s van de Congregatie van de Broeders van Liefde op de campus van PC Sint-Amandus.

In een eerste fase stelt PC Sint-Amandus een 10-tal studio’s ter beschikking, maar indien nodig kunnen we opschalen tot 20 studio’s. We zijn PC Sint-Amandus heel dankbaar dat ze het voormalig rusthuis Sint-Arnoldus openstellen voor Oekraïense vluchtelingen. We vinden het belangrijk om in eerste instantie in te zetten op collectieve opvang. Bij collectieve opvang kunnen we de mensen iets beter begeleiden, gelet op de mogelijke trauma’s die deze gezinnen meemaakten. PC Sint-Amandus kan bovendien gespecialiseerde psychiatrische hulp aanbieden.

Solidariteit onder de inwoners

Ondertussen hebben er al 30 Oekraïense vluchtelingen een plek gevonden bij familie en vrienden in Beernem. Daarnaast kunnen we rekenen op nog een 12-tal kandidaat-gastgezinnen die klaarstaan om mensen op te vangen. 

Wie wil, kan zich kandidaat stellen om de Oekraïense nieuwkomers te begeleiden, bv. bij een bezoek aan de winkel, de apotheek of bij de uitbouw van het vrijetijdsleven. Wie als buddy wil helpen, kan mailen naar sociaalhuis@beernem.be. Spreek je bovendien Oekraïens, Russisch of Krim-Tataars, dan kan je ook helpen als tolk of vertaler. Op die manier willen we de mensen in Beernem zo goed mogelijk opvangen.

op maandag 25 april 2022
Nieuwsoverzicht