Beeldengroep calvarie begraafpark Oedelem prachtig gerestaureerd

De beeldengroep van de calvarie is terug thuis. De beeldengroep werd in 1953 vervaardigd door de Brugse beeldhouwer Karel Dupon jr. en is een blikvanger op begraafpark Sint-Lambertus. Je vindt het op de hoek van beide hoofdpaden van het begraafpark. Deze paden zijn bovendien een veelgebruikte fiets- en wandelverbinding door het centrum van Oedelem.

De beeldengroep is ge­maakt uit kunststeen, een grijze (cement)mortel met grove granulaten, die ondersteund wordt door een metalen wapening. Voor dergelijke monu­menten is het gebruik van kunststeen vrij zeldzaam. Het beeld straalt eenvoud en sereniteit uit, maar is zeer kwalitatief en complex opgebouwd. Het Christusbeeld lijkt alleen maar aan het kruis te hangen, maar steunt in werkelijkheid volledig op de onderste beelden van Maria en Maria-Magdalena.

De beeldengroep werd oorspronkelijk gemaakt in opdracht van het eiland Man (Groot-Brittannië). Maar was voor zijn tijd te vooruitstrevend en werd door de opdrachtgevers afgekeurd wegens niet traditioneel en zedig genoeg. De toenmalige gemeente Oedelem was duidelijk progressiever en vond het kunstwerk uitstekend geschikt voor hun begraafplaats. Op 21 februari 1954 werd de calvarie plechtig ingewijd door Mgr. Desmedt.

Daarna hadden de weerselementen jarenlang vrij spel en na 65 jaar begon de schade aan de beelden aanzienlijk op te lopen. Er kwamen barstjes in het beton door trillingen en de afwisseling van vorst en dooi. Het insijpelende water deed het metaal binnenin roes­ten, waardoor nog meer stukken steen uit het kunstwerk vielen.

Op advies van de Cultuur- en Erfgoedraad hebben we budget vrijgemaakt voor de restauratie van de beeldengroep. De opdracht werd toegewezen aan Lapis Arte uit Oosterzele, een firma gespecialiseerd in steenrestauratie. In hun atelier werd de beeldengroep op professionele wijze hersteld en nu, 68 jaar na de inhuldiging, prijkt de beeldengroep opnieuw in al zijn glorie op de Oedelemse calvarieberg.

Uitleg over calvarie en restauratie

Nog tot eind april vind je in de Sint-Lambertuskerk een woordje uitleg over de calvarie en het restauratieproces.

op dinsdag 22 februari 2022
Nieuwsoverzicht