Nieuw: GFT-ophaling vanaf 1 januari

Vanaf 1 januari 2022 haalt IVBO ook groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) in een aparte zak op. IVBO haalt de GFT-zakken wekelijks op, gelijktijdig met het restafval, in een speciaal daartoe uitgeruste vuilniswagen met twee afzonderlijke laadruimtes. Dit zorgt ervoor dat er tot 35% minder restafval is.

De GFT-zakken zijn beschikbaar in twee verschillende  formaten: 15 l en 30 l. Ze zijn te koop in de winkel en bij het onthaal van het gemeentehuis. De kostprijs bedraagt € 1,50 voor een rol van 10 GFT-zakken 15 l en € 3,00 voor een rol van 10 GFT-zakken 30 l. De zakjes zijn composteerbaar en blijven dus maximum 1 jaar houdbaar.

Let wel: Je kan enkel deze zakken met opschrift ‘IVBO’ voor de GFT-ophaling aanbieden.

GFT-afval is

  • composteerbaar keukenafval, dus ook vlees- en visresten, bereide etenswaren, enz.
  • kleine hoeveelheden tuinafval dat bestaat uit niet-houtig, fijn materiaal. Het kan perfect gerecycleerd worden door de verwerking tot compost.

Om te weten wat je allemaal in de nieuwe GFT-zak kunt steken, kan je het overzicht onderaan dit nieuwsbericht downloaden.

Het GFT afval maakt een aanzienlijk deel uit van de totale hoeveelheid huisvuil. Zo’n 35% van ons restafval is GFT. Dat GFT kan worden gecomposteerd of vergist, om op die manier compost, biogas, en/of elektriciteit te maken.

De huidige inzamelingen voor tuinafval en snoeihout blijven ongewijzigd.

Meer info

Bij de Milieudienst, milieudienst@beernem.be, 050 28 91 25

Downloads

op maandag 03 januari 2022
Nieuwsoverzicht