Eerste hulp bij verdachte berichten

Een mail of bericht is verdacht wanneer het van een bekende website lijkt te komen, maar er niet professioneel uitziet of spelfouten bevat. Let ook op de weblink: er kunnen speciale tekens instaan, om zo echte websites te imiteren. Krijg je een verdachte mail of bericht met een onbekende link? Klik hier dan niet op. Stuur het bericht ook niet door naar je contacten.

Wat te doen bij een verdacht bericht?

Je kunt alle verdachte mails, sms’jes en WhatsApp-berichten doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Dat is een e-mailadres van het het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Zij controleren de echtheid van het bericht en blokkeren kwaadaardige links.

Safeonweb ontvangt dagelijks ongeveer 10.000 verdachte berichten. Hierdoor konden al meer dan 170.000 webpagina’s geblokkeerd worden.

Hoe herken je verdachte berichten en e-mails?

Een mail of bericht is verdacht wanneer het van een bekende website lijkt te komen, maar er niet professioneel uitziet of spelfouten bevat. Let ook op de weblink: er kunnen speciale tekens instaan, om zo echte websites te imiteren. Opgelet: Cybercriminelen gebruiken steeds vaker .be-domeinen om hun mails te versturen.

Cybercriminelen sturen ook steeds vaker berichten via Facebook of WhatsApp. Ze doen zich voor als een bekende of als een bedrijf en vragen naar je bankgegevens, of om geld te storten.

Heb je op een verdachte link geklikt?

Sluit de link onmiddellijk terug af. Geef geen persoonlijke informatie door, zoals wachtwoorden of bankgegevens. Heb je toch een wachtwoord doorgegeven? Verander dit dan zo snel als je kan.

Moet je je bankgegevens doorgeven? Controleer dan of het hier om de echte website van je bank gaat. Twijfel je? Betaal dan niet.

Ben je opgelicht?

Ben je geld kwijt of word je afgeperst? Doe aangifte bij de politie! Contacteer je bank en Cardstop (070 344 344 ) als je bankgegevens hebt doorgegeven of er geld van je rekening verdwijnt. Fraude kun je melden aan je bank. Kijk hier om te zien waar je terecht kan.

Meer info: www.safeonweb.be

Bron: Politiezone Het Houtsche

op vrijdag 28 mei 2021
Nieuwsoverzicht