Kijk uit voor de Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaars zijn heel schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw. Deze soort kwam enkele jaren geleden vanuit China ons land binnen en vormen een bedreiging voor onze eigen inheemse soorten. Daarom is het belangrijk om goed op te letten of je geen Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de buurt.

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Ze is zwart van kleur, met opvallende oranje plekken op de kop en een oranje band op het achterlijf. De poten zijn half zwart, half geel van kleur: een zekere manier om de soort te onderscheiden van o.a. de Europese hoornaar. Deze zijn groter en roodbruin van kleur, met meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig roodbruin. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en mag je zeker niet (laten) verdelgen!

Nieuwe nesten van Aziatische hoornaars vind je meestal op beschutte plaatsen, zoals schuren en tuinhuisjes of onder afdaken of luifels. De koningin kan er ook voor kiezen om in een struik of haag een nieuw nest te maken. Een hoornaarnest groeit snel: van de omvang van een pingpongbal tot de grootte van een meloen. Nadat de kolonie gegroeid is, wordt in de loop van de zomer een tweede nest gemaakt in hoge boomtoppen. Deze nesten kunnen tot een meter groot worden en zijn door hun locatie tussen het bladerdek meestal moeilijk te zien.

Hoornaar of nest gezien?

Heb je een Aziatische hoornaar of een nest gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Probeer het insect duidelijk in beeld te brengen: in het beginstadium is het niet gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp.

Opgelet! Een Aziatische hoornaar is heel beschermend tegenover het nest en kan agressief uit de hoek komen. Hou altijd genoeg afstand! 

Na het plaatsen van de foto’s op vespawatch.be kan je (na +/-24 uur) bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt. Indien positief voor een individuele Aziatische hoornaar gaan speurders op zoek naar het nest. Indien positief voor een nest wordt contact genomen om het nest te komen verdelgen.

Meer info

Bij de Groendienst, groen@beernem.be, 050 28 90 87

Bron: Vlaams Bijeninstituut (VBI)

op dinsdag 20 april 2021
Nieuwsoverzicht