De Nieuwe blauwe zak en de kleinere, gele huisvuilzak

In april introduceert IVBO de nieuwe blauwe zak in Beernem. En dat is goed nieuws, want vanaf dan mogen alle plastic verpakkingen bij het PMD. Dat betekent een pak minder restafval, en veel meer recyclage. Aangezien er zo meer ruimte vrij komt in de huisvuilzak en om te vermijden dat die wordt opgevuld met zwaarder restafval, wordt de huisvuilzak iets kleiner.

De nieuwe blauwe zak

In april introduceert IVBO de nieuwe blauwe zak in Beernem. En dat is goed nieuws, want vanaf dan mogen alle plastic verpakkingen bij het PMD. Dat betekent een pak minder restafval, en veel meer recyclage.

Alle plastic verpakkingen vanaf april

In de PMD-zak mogen op dit moment enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak mogen daar vanaf april 2021 ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je allemaal in dezelfde zak sorteren. Alles samen goed voor ongeveer 8 kilogram minder restafval. Een goede zaak voor het milieu, én je portemonnee.

Halverwege maart verspreidt Fostplus een folder via huis-aan-huis bedeling. Je kan de folder onderaan dit nieuwsbericht downloaden.

Oude zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol PMD-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven onbeperkt geldig. Vanaf april mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

De prijs van de nieuwe PMD-zakken daalt naar € 3,00 per rol van 20 zakken (i.p.v. € 5,00).

Ook aan de ophaling verandert er niets. Je mag de nieuwe blauwe zak op dezelfde dag buitenzetten, namelijk op maandag in de even weken.

De kleinere, gele huisvuilzak

Aangezien er vanaf april meer materiaal in de PMD-zakken mag, komt er veel ruimte vrij in de huisvuilzak. Als je die verder zou aanvullen met zwaarder restafval in de plaats van het lichtere PMD-materiaal, worden de huidige huisvuilzakken veel te zwaar. Daarom wordt de huisvuilzak iets kleiner.

Vanaf april wordt de inhoud van de grote zakken 60 liter (i.p.v. van 75 liter) en van de kleine zakken 30 liter (i.p.v. 40 liter).

Om de ophalers een beter zicht te geven op de inhoud van de huisvuilzak worden vanaf april 2021 enkel nog doorzichtige, gele huisvuilzakken verkocht.

Oude zakken blijven geldig tot 31 december

De huisvuilzakken die je eerder aankocht, kan je nog gebruiken tot 31 december 2021. Let er wel op dat de zak niet meer weegt dan 15 kg.

De huisvuilzak en PMD-zak worden milieuvriendelijker

De zakken voor ophaling van restafval, bedrijfsafval en PMD worden voortaan gemaakt met 80% gerecycleerd materiaal.

Om ervoor te zorgen dat de zakken minstens even stevig blijven, maakt IVBO ze voortaan wel extra dik. Daarom zullen we vanaf april voor restafval en bedrijfsafval enkel nog rollen verkopen van 10 zakken, niet langer van 20 zakken.

De kostprijs van de nieuwe zakken:

  • rol PMD-zakken (20 zakken): € 3,00
  • rol grote huisvuilzakken (10 zakken 60l): € 15,00
  • rol kleine huisvuilzakken (10 zakken 30l): € 8,50

Meer info

Bij de Milieudienst, milieudienst@beernem.be, 050 28 91 25

op donderdag 01 april 2021
Nieuwsoverzicht