Wat bij gladheid?

Deze week zakt de temperatuur onder nul. We staan klaar om onze wegen ijs- en sneeuwvrij te maken, op een rationele manier. Tijdens de koudste maanden zijn er elke ochtend medewerkers van permanentie voor de gladheidsbestrijding. Bij gladheid gaan ze al vroeg in de ochtend op pad om de banen te strooien volgens het winterplan.

Gemeentewegen – rationeel strooien

Het winterplan beschrijft de verschillende strooiroutes van de gemeentewegen. Bij gladheid pakken we eerst de strooiroute aan met de hoogste prioriteit. Deze route omvat de wegen waar het openbaar vervoer langs rijdt, de belangrijke verbindingswegen met veel verkeer en de schoolomgevingen. Zodra deze hoofdwegen met succes aangepakt zijn en bij een ernstige winterprik, starten we met de overige strooiroutes (in woonwijken).

Werking van strooizout

Bij het bepalen van de strooiroutes is het belangrijk om rekening te houden met de werking van het strooizout. Zout werkt namelijk beter als er veel voertuigen (met behoorlijke massa) over het gestrooide gebied rijden. In straten met weinig verkeer, bv. in woonwijken, raakt het zout niet goed vermengd met de sneeuw, waardoor het veel langer duurt eer alles ontdooid is. 

Gewestwegen

De gewestwegen worden ijs- en sneeuwvrij gemaakt door het Vlaamse Gewest. Onze gewestwegen verbinden:

  • Brugge en Knesselare
  • Knesselare en Beernem
  • Beernem en Wingene
  • Beernem en Hertsberge

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zorgt dus voor het gladvrij maken van deze verbindingen.

Fietspaden – pekelstrooier

We beschikken over een pekelstrooier om fietspaden ijs- en sneeuwvrij te houden. Is de sneeuwlaag te dik, dan ruimen we eerst het sneeuw waarna we pekelen.

Waarom pekel strooien op een fietspad? Omdat dit ook werkt bij een lage verkeersintensiteit. Waarom dan geen pekel strooien op de wegen? Omdat pekel een minder lange werking heeft dan (nat) zout.
 
Ook hier is het zo dat de fietspaden op gewestwegen geruimd en gestrooid worden door het Vlaams Gewest.

Voetpaden – help elkaar

Heb je een voetpad voor je huis? Zorg er dan voor dat de voetgangers op een veilige manier door kunnen. Hoop de sneeuw op aan de rand van het voetpad op een manier dat het de weggebruikers niet hindert. De baan en straatgoot moeten uiteraard sneeuwvrij blijven.

Bied spontaan aan om te helpen, ruim ook het stuk voetpad bij de buren, of vraag zelf hulp indien nodig. Ben je niet goed te been en kan je zelf geen sneeuw ruimen? Vraag dan hulp aan buren of familie. Sta je er toch alleen voor, dan kan je hulp vragen via het Sociaal Huis (050 78 82 40). 

Perrons

NMBS zorgt voor het gladvrij houden van de perrons en de stationsomgeving.

op maandag 08 februari 2021
Nieuwsoverzicht