Quarantaine en isolatie, wat houden deze begrippen juist in?

Quarantaine betekent dat je je preventief afzondert, om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken. Isolatie betekent dat je thuis blijft als je ziek bent of positief testte op het coronavirus. Lees in dit nieuwsbericht wat de begrippen 'quarantaine' en 'isolatie' precies inhouden en wanneer je in quarantaine of isolatie moet.

Quarantaine

Quarantaine betekent dat je je preventief afzondert, om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken. Wie een risicovol contact heeft gehad met een besmet persoon, of wie risico's heeft gelopen door op reis te gaan naar een rode zone in het buitenland, moet in quarantaine blijven. Bij quarantaine blijf je thuis, maar je moet je niet afzonderen van je huisgenoten. Ook als je je niet ziek voelt en geen symptomen hebt, moet je in quarantaine blijven.

Isolatie

Isolatie betekent dat je thuis blijft als je ziek bent of positief testte op het coronavirus. Isolatie betekent dat je je volledig afzondert van andere mensen, ook van je huisgenoten. Kort gezegd: je ziet niemand.

Wanneer moet je nu precies in quarantaine of isolatie?

Bekijk hier de actuele regels rond quarantaine en isolatie.

op maandag 01 februari 2021
Nieuwsoverzicht