Hakhoutbeheer Miseriestraat

Langs de Miseriestraat, ter hoogte van het Industriepark, voeren we hakhoutbeheer uit op de berm langs het fietspad. De bomen op de berm hellen zodanig sterk over naar de nabij gelegen gebouwen en het fietspad, dat we moeten ingrijpen. De aannemer zal de bomen afzagen tot ongeveer 10 cm boven de grond. We behouden enkele mooie, rechte bomen om de 10 meter. Omwonenden kregen een bewonersbrief met info in de bus. De aannemer start normaal gezien op zaterdag 6 februari.

We voeren hakhoutbeheer in verschillende fases uit. Zo kunnen kleine dieren die schuilen in de ene zone (aangeduid als fase 1 - Miseriestraat), hun toevlucht nemen in de nabij gelegen zone (aangeduid als fase 2 - Galgeveld). Deze zone wordt pas onder handen genomen wanneer de eerste zone hersteld is.

Hakhoutbeheer?

Hakhoutbeheer is een eeuwenoude vorm van goed beheer van bomen en struiken. Het snoeien lijkt op het eerste zicht drastisch, maar na enkele maanden komen alweer nieuwe scheuten tevoorschijn. Na twee jaar sluit de beplanting opnieuw en is er een volwaardige, groene buffer. Na een tiental jaar begint de cyclus opnieuw.

We voeren hakhoutbeheer in de winterperiode uit omdat de bomen niet in het blad staan, het sap langzamer stroomt en de vogels dan niet broeden.

Door hakhoutbeheer krijgen we een verjonging van de beplanting in de berm en een rijker ecosysteem: voorjaarsbloeiers krijgen meer kansen en de berm wordt een interessante verbindingsas voor fauna en flora. Bovendien, in het geval van de Miseriestraat zorgen we voor de veiligheid van de aanpalende huizen en de fietsers.

Meer info

Bij de Groendienst, groen@beernem.be, 050 28 91 25 of op www.beernem.be/hakhoutbeheer

op woensdag 03 februari 2021
Nieuwsoverzicht