Laat je vaccineren tegen COVID-19

Vaccinatie is de belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie (eindelijk) achter ons te laten. Om terug met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te bezoeken, of naar een restaurant, café, concert of het voetbalstadion te gaan.

Wie wordt eerst gevaccineerd?

Als eerste zijn de bewoners en het zorgpersoneel van de woonzorgcentra (wzc), het ziekenhuispersoneel en de eerstelijns zorgprofessionals aan de beurt. Daarna worden de 65-plussers en de risicopatiënten (45+) gevaccineerd in de vaccinatiecentra. Gevolgd door mensen met een essentieel beroep en als laatste de ruimere bevolking, ook in de vaccinatiecentra. 

Voor Oostkamp en Beernem wordt er een vaccinatiecentrum opgericht in de Valkaart. Momenteel zijn we volop bezig met het inrichten van het centrum. We informeren alle Beernemnaars wanneer alle details bekend zijn.

Iedereen krijgt een uitnodiging

Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren. Voor inwoners van Beernem zal dit in De Valkaart in Oostkamp zijn.

Waarom is vaccinatie belangrijk? 

Doe het voor jezelf 

COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig.? 

De vaccinatie is gratis en geldt dus als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren.? 

Doe het voor elkaar 

Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd en kunnen de maatregelen versoepelen. 

Laat je je vaccineren, dan biedt dit ook een bescherming voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt).

Meer info

Meer info over het vaccineren vindt je op www.laatjevaccineren.be/covid-19. Volg ook www.beernem.be/corona. Heb je een specifieke vraag over jouw persoonlijke gezondheidstoestand, neem dan contact op met je huisdokter.

op donderdag 14 januari 2021
Nieuwsoverzicht