Hakhoutbeheer kanaal Gent-Oostende

N.a.v. de hakhoutbeheerwerken langs de kanaaloever in Beernem stuurt De Vlaamse Waterweg ons onderstaand bericht.

Van november tot en met maart voert De Vlaamse Waterweg nv jaarlijkse hakhoutwerken uit. Momenteel zijn we in West- en Oost-Vlaanderen onder meer bezig langs de Dender, de oude Dender, de Moervaart, de Boven-Durme, het Lokanaal, de Boven-Schelde en het kanaal Gent-Oostende. Andere vaarwegen zoals het kanaal Roeselare-Leie, de Leie, het Afleidingskanaal van de Leie, de Ringvaart om Gent en het kanaal Bossuit-Kortrijk staan nog op de planning. Dit gebeurt in overleg met de nodige instanties, waaronder het Agentschap voor Natuur en Bos, en steden, gemeenten of andere betrokken partijen worden daarbij verwittigd. Deze beheerwerken gebeuren in elke regio op regelmatige basis en verlopen steeds volgens alle reglementeringen en beheerplannen.

Op sommige plaatsen gaat het om omvangrijke werken, zoals in Beernem. Hiermee onderhouden we bomen en struiken langs onze jaagpaden. Dankzij het hakhoutbeheer komt er immers opnieuw veel licht op de bodem, waardoor voorjaarsbloeiers en andere planten beter kunnen groeien. Waar nodig grijpen we ook in wanneer bv. de stabiliteit van oevers in het gedrang komt of de toegankelijkheid van de vaarweg wordt belemmerd voor inspecties.

Het groen wordt vooraf geëvalueerd en gemarkeerd voor hakhoutbeheer. Vervolgens wordt het tot op een twintigtal centimeter boven de grond afgezaagd, de wortels worden niet verwijderd. Zo kunnen gewassen in de volgende seizoenen weer uitschieten en op termijn een nieuw groenscherm vormen. Hakhoutbeheer zorgt zo voor een verjonging van de beplanting langs de oevers en een diverser ecosysteem.

We voeren deze werken uit van november tot en met maart omdat de bomen dan niet in het blad staan, de bomen minder kwetsbaar zijn en de vogels niet broeden. We pakken de zones geschrankt aan op beide oevers van elke vaarweg om zo de visuele en ecologische impact te beperken.

op vrijdag 08 januari 2021
Nieuwsoverzicht