Zomeren in Beernem

De coronacrisis heeft onze activiteitenkalender volledig overhoop gehaald. Maar geen nood, onder de noemer ‘Beernem Zomert’ organiseren we deze zomer heel wat activiteiten die ‘coronaproof’ zijn.

Beernem zomert: Paraschol

In de zomer richten we het grasplein aan O.C. De Kleine Beer in als evenementenplein. We voorzien een podium van 50 m² en een tent van 5 x 10m met plankenvloer voor catering/bar.

We willen dit plein laten bruisen! We zullen er zelf enkele activiteiten organiseren, maar ook de verenigingen en lokale horecazaken kunnen dit evenementenplein gratis afhuren voor de organisatie van hun activiteit.

We plaatsen 40 (vaste) parasols op het plein die je kan afhuren om deel te nemen aan de activiteit(en). Maximum 5 personen per parasol. Paraschol je mee?

Wat deze activiteiten zijn, kan je lezen op www.beernem.be/paraschol en op www.visitbeernem.be. Het overzicht wordt gans de zomer aangevuld. Of hou de Facebookpagina’s ‘Gemeente Beernem’ en ‘Visit Beernem’ in de gaten.

Beernem zomert: sport

Sportelementen in wijken

In een aantal wijken plaatsen we sportelementen om je aan het bewegen te krijgen in eigen omgeving. We voorzien basketkorven, tafeltennistafels … Iedereen die wil kan hier gebruik van maken. Voortaan heb je geen excuus meer om niet te bewegen.

Beachvolley

We hebben een beachvolleybalterrein aangelegd in Sportpark Drogenbrood. Wie wil, kan dus ten allen tijde outdoor volleyballen. Wel eerst je plaatsje reserveren. Dit kan via https://reservaties.beernem.be.

Kanaalzemmen

We hebben bij De Vlaamse Waterweg een aanvraag ingediend voor drie zwemnamiddagen in het kanaal t.h.v. de dode arm aan Gevaerts-Zuid. We krijgen hiervoor toestemming op voorwaarde dat de waterkwaliteit in orde is. De eerste zwemnamiddag op zaterdag 4 juli kon jammer genoeg niet doorgaan. We voorzien nog zwemnamiddagen in het kanaal op zaterdag 8 en 22 augustus, op voorwaarde dat de waterkwaliteit dan wel in orde is.

Alle info over kanaalzwemmen vind je hier.

Sportinitiaties en virtuele evenementen:

In samenwerking met Beernemse sportclubs organiseren we sportinitiaties op verschillende plaatsen in Beernem. Doe mee en ontdek zo heel wat nieuwe sporten!

Of sport je liever individueel? We organiseren verschillende challenges waaraan je kan deelnemen.

Volg de Facebookpagina van Sport Beernem om de sportinitiaties en challenges te ontdekken.

Apenparcours - De 100 meter van Beernem

Kinderen kunnen zich uitleven op het evenwichts- en behendigheidsparcours aan O.C. De Kleine Beer, aan de parking van de kerk in Oedelem en in de Kooldreef in Sint-Joris. Elk parcours is 33,3 m lang. Alles samen is dit dus een ‘apenparcours’ van 100 meter!

Petanqueplein op Markt Oedelem

Op de Markt van Oedelem kan je naar hartenlust petanquen op het nieuwe aangelegde petanqueplein.

Pumptrack op Drogenbrood

Op sportpark Drogenbrood installeren we van 17 tot 31 augustus een heuse pumptrack. Breng je fiets, BMX, mtb, roller blades … mee en leef je uit op de pumptrack.

Beernem zomert: cultuur & erfgoed

Fietslus Cafécultuur

Ontdek de expo Cafécultuur aan de hand van een fietstocht. Deze zomer halen we de expo Cafécultuur opnieuw boven. Je kan de expo bezoeken vanaf half juli in O.C. De Kleine Beer. Daar start ook meteen de fietsroute.  Fiets doorheen de gemeente en ontdek de geschiedenis van de cafés die tot op de dag van vandaag nog altijd een café zijn.  Welke verhalen gaan er schuil achter de op het eerste zicht ‘gewone’ gevels?  Fiets mee en vergelijk vroeger en nu. 

Expo Mathias Claerhout

Beernems kunstenaar Mathias Claerhout exposeert gans de zomer in Het Schepenhuys. Je kan z’n werken bewonderen in de ondergrondse exporuimte en aan de achterzijde van Het Schepenhuys. De expo is vrij toegankelijk van 9 juli tot 6 september tussen 10.00 en 12.00 u en tussen 13.30 en 16.30 u. In het weekend en op feestdagen kan je er terecht tussen 10.00 en 15.00 u.

Mathias Claerhout (°1973) is als kunstenaar steeds zoekend naar de unieke zuiverheid in vorm en materiaal. Via een doorgedreven vakmanschap tast hij de grenzen van de materie af met als doel het bereiken van de ultieme fluïditeit in zijn ontwerpen.

Deze zoektocht vertaalt zich in abstract sculpturale werken die zelf vragen naar een dialoog met de toeschouwer. Dus kom en ontdek….

Expo in kerken - Erfgoedtoerist in eigen dorp?

Wip jij op vakantie ook wel eens een plaatselijke kerk binnen? Ontdek je er soms iets onverwachts? In een aantal kerken van onze gemeente vind je deze zomer een extra stukje erfgoed terug. Een fototentoonstelling neemt je mee op reis naar het verleden.

Kom meer te weten over de 3 K’s van Sint-Joris (kerk, klooster en kasteel), over melkerij St Marie en de steenbakkerij van Oedelem, over de Beernemse tricotfabriek en de Heilige Moedergodsparochie, over de Berenfeesten en over het oude Oostveld en Zeldonk.

Bezoek de expo’s in juli en augustus tussen 10.00 en 17.00 u.

Expo in de bib: Verzamelde onnozelheden uit het potlood van bert dombrecht

In de bib van Beernem kan je de hele zomer een selectie ontroerend en humoristisch illustratiewerk van Bert Dombrecht bewonderen. Bert studeerde grafische en digitale vormgeving en werkt als zelfstandig illustrator, animator en vormgever.

Zijn boeken werden al vertaald in de Scandinavische landen en in Korea. Met ‘Angèle de verschrikkelijke’ won hij samen met Tine Mortier, die het boek schreef, de Nederlandse ‘Vlag en Wimpel’, prijs voor het beste kinderboek.

Vooral zijn laatste werken, waarin hij de coronacrisis met een knipoog belicht, spelen in op de actualiteit. Kom zeker een kijkje nemen!

Zomerlezen: Ga mee op reis in zes verhalen en win een mooie prijs

Vele kinderen en jongeren gaan deze zomer een staycation tegemoet. Maar niet getreurd, de bib wordt dé nieuwe reisbestemming. Kom in de bib een reispas afhalen met zes originele bestemmingen: een historische boek, een dierenverhaal, een strip …

Lees deze zomer zes boeken, eentje uit elke categorie. Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in je reispaspoort. Breng voor 31 augustus je volle reispas binnen in de bib. Wij sturen ze naar Iedereen Leest, waar ze een loting doen met een mooie prijzenpot.

Schatten van Vlieg: Op zoektocht met het hele gezin  

Wally, de Gruffalo, Kabouter Korsakov, de boeboeks en nog andere kinderboeken-vrienden zijn uit de bibliotheek ontsnapt. Zoek onze helden in de directe omgeving van de bib en doe allerlei knotsgekke opdrachten om punten te scoren.

Kan je goed zoeken? Staan je oren op scherp? Doe je graag eens gek? Dan is deze digitale zoektocht echt iets voor jou! Download snel de ActionBound-app en schiet in actie. Er is free wifi in de bib, het spel kan je offline spelen. Heb je geen toestel, dan kan je een tablet lenen van de bib.

Startpunt en eindpunt: bib Beernem

Kan je niet genoeg krijgen van speuren? Ga dan op zoek naar nog een Schat van Vlieg in Plukhof Beernem! Hoor je de bijen zoemen op het veld? Kan jij fluiten op gras? Help jij Vlieg de weg te vinden naar de juiste klank? Zoek de gietertjes, los de vragen en opdrachten goed op en kraak de muzieknoten om de Schat van Vlieg te vinden.

Vraag je deelnameformulier aan de Zomerbarak en vergeet je smartphone niet.

Startpunt en eindpunt: toegangspad Plukhof t.h.v. Hoornstraat 18

Meer info over Beernem Zomert

Check de volledig vernieuwde website www.visitbeernem.be of bij de dienst Feestelijkheden, feestelijkheden@beernem.be, 050 28 91 48

op dinsdag 30 juni 2020
Nieuwsoverzicht