blauwgroenvlaanderen.be inspireert om ruimte te maken voor water

Vlaams rioolwaterzuiveraar Aquafin en sectorvereniging Vlario lanceren een nieuwe website met concrete maatregelen om regenwater op te vangen en in de bodem te infiltreren. Met ‘blauwgroenvlaanderen.be' willen ze iedereen die begaan is met de klimaatbestendigheid van onze leefomgeving inspireren en aanzetten tot actie. Voor de lancering in West-Vlaanderen trokken ze naar Beernem in de Zavelstraat.

We hebben net de droogste lente in 119 jaar achter de rug en dan moet de zomer nog beginnen. Lange droogteperiodes en hevige piekbuien zullen door een veranderend klimaat in de toekomst nog meer voorkomen in Vlaanderen. Aquafin zet in zijn rioleringsprojecten al meer dan vijf jaar in op een maximale infiltratie van regenwater in de bodem. Sinds 1999 legt Vlarem de scheiding op tussen afval- en regenwater bij renovatie of nieuwe aanleg. Maar regenwater afvoeren via een buis moet altijd de laatste optie zijn. Het is veel beter om het ter plaatse te houden en het te laten infiltreren in de bodem.

Een mooi voorbeeld van zo'n maximale infiltratie vind je in de verkaveling van de Zavelstraat. Daar vond dan ook de lancering van de nieuwe website www.blauwgroenvlaanderen.be plaats. Ook werd 'hier begint de zee' gespoten om duidelijk te maken dat wanneer je frietvet in het rioolputje gieten, dat dit (bij gescheiden stelsels) naar de zee loopt. 

Overal mogelijk

Met de website www.blauwgroenvlaanderen.be tonen Aquafin en Vlario aan dat slim omgaan met regenwater quasi overal kan. Je vindt er een waaier aan toepassingen, toegankelijk uitgelegd en sprekend geïllustreerd.

Ook voor huis & tuin

Omdat ruimte geven aan water al loont op kleine schaal, bevat de website ook een sectie 'Huis & tuin'. We geven particulieren tips en ideeën om hun dak, gevel, tuin en oprit zo in te richten dat ze er maximaal regenwater kunnen opvangen, bufferen of infiltreren. Dat is niet alleen handig om de voeten droog te houden, het beperkt ook de hitte in de zomer en bevordert de biodiversiteit.

op donderdag 25 juni 2020
Nieuwsoverzicht