Zwemmen in het kanaal is gevaarlijk en verboden

Bij dit mooie weer klinkt een verfrissende duik in het kanaal ongetwijfeld verleidelijk voor sommigen. Maar het is ook erg gevaarlijk. Zwemmen in bevaarbare waterwegen wordt enkel uitzonderlijk toegelaten door de Vlaamse Waterweg nv in het kader van een vergund evenement zoals bv. een triatlon of een zwemwedstrijd.

De bevaarbare waterwegen, zoals het kanaal in Beernem, zijn niet ingericht om te zwemmen. Gaan zwemmen in het kanaal of springen of duiken vanop de fietsbrug of de kades is niet alleen onverstandig, het is ook nog eens verboden.

Voor het zwemverbod zijn er verschillende goede redenen.

  • De voorbijvarende schepen hebben een langzamere reactietijd dan auto’s. Schippers kunnen dus niet snel uitwijken of vaart minderen. Een zwemmer is vanaf een schip zelfs meestal niet of nauwelijks te zien.
  • Schepen gaan ook sneller dan de meeste mensen denken en zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip worden toegetrokken. Ook de sluizen veroorzaken stromingen die zwemmers voor problemen kunnen stellen.
  • De oevers zijn niet op zwemmers ingericht, waardoor het lastig kan zijn om op de kade te komen.
  • Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken.
  • Tenslotte kunnen ook de grote verschillen in temperatuur – de bovenlaag van het water is warm en de onderlaag is heel koud –voor onaangename verrassingen zorgen. De kans op verkrampte spieren en op onderkoelingsverschijnselen is dan extra groot.

Genieten is de boodschap

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je niet kan genieten van het water. Door de vele investeringen van de voorbije jaren door De Vlaamse Waterweg nv en de Vlaamse Milieumaatschappij is de waterkwaliteit van de Vlaamse kanalen, rivieren en beken sterk verbeterd. Bovendien is er gezorgd voor een knap netwerk van jaagpaden. Fietsen of wandelen langs waterlopen is heerlijk en ontspannend.

Bron: De Vlaamse Waterweg

op woensdag 03 juni 2020
Nieuwsoverzicht