"Wanneer krijgen we de mondmaskers?"

We komen opnieuw meer en meer in contact met elkaar. Het dragen van een mondmasker kan daarbij een extra bescherming zijn. We voorzien voor elke Beernemnaar vanaf zes jaar een mondmasker. We hebben deze bestelling geplaatst via het raamcontract van Brugge. Daarnaast zorgt de federale overheid ook voor een mondmasker en twee filters voor elke inwoner vanaf 12 jaar.

Een veel gestelde vraag is ‘Wanneer krijgen we de mondmaskers?’ Wel, alles hangt af van de levering van de mondmaskers en filters. De mondmaskers die we voor de Beernemse inwoners besteld hebben, zouden in de tweede helft van mei geleverd worden. De federale filters zouden ook in de tweede helft van mei beschikbaar zijn. Daarom willen we graag deze mondmaskers samen met de filters bedelen in de Beernemse brievenbussen.

Zodra de mondmaskers en de filters beschikbaar zijn, staan onze medewerkers klaar om ze te verdelen in pakketjes per gezin en te bedelen in elke brievenbus. Volgens de timing waarover we nu beschikken, zou dit gebeuren in de eerste week van juni.

Ook de federale overheid voorziet een mondmasker voor elke inwoner vanaf 12 jaar. Deze zouden wellicht pas in juni beschikbaar zijn. Het is nog niet duidelijk hoe de bedeling van de federale mondmaskers zal gebeuren, en of we als gemeente moeten instaan voor de bedeling ervan. Als we als gemeente moeten zorgen voor de bedeling geldt ook hier dat, zodra de mondmaskers beschikbaar zijn, ze zo snel mogelijk bij de Beernemnaars terecht komen.

Dragen van een mondmasker

Ook al draag je een mondmasker, toch blijft het belangrijk om zoveel mogelijk thuis te blijven, drukke plaatsen te vermijden, voldoende afstand te houden en veelvuldig je handen te wassen met zeep. Probeer ook zo weinig mogelijk met je handen aan je gezicht of mondmasker te komen.

Het dragen van een mondmasker is voornamelijk bedoeld om anderen niet te besmetten en niet zozeer omgekeerd.

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of bandana. Dit wordt:

  • Sterk aanbevolen in de openbare ruimte, in winkels en op markten voor de klanten
  • Verplicht op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Het rijdend personeel van de openbare vervoersmaatschappijen is niet verplicht om de mond en de neus te bedekken, voor zover enerzijds de bestuurder goed geïsoleerd is in een cabine en anderzijds een affiche en/of zelfklever aan de gebruikers de reden aangeeft waarom de bestuurder geen masker draagt
  • Verplicht voor chauffeurs op het openbaar vervoer tenzij ze in een afgesloten cabine zitten
  • Verplicht in de scholen voor personeel en leerlingen vanaf 12 jaar
  • Verplicht voor marktkramers en hun personeel
  • Verplicht voor contactberoepen en hun klanten vanaf de leeftijd van 12 jaar. Het masker van de klant mag alleen worden verwijderd door de klant voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling.

Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

Heb je nog geen mondmasker, dan kan je in afwachting van de Beernemse en federale mondmaskers je neus en mond bedekken met een bandana of sjaal. Of je kan een mondmasker kopen bij de plaatselijke apotheek.
Of je kan zelf aan de slag gaan en stoffen mondmaskers maken. Een goede handleiding daarvoor vind je op de website www.maakjemondmasker.be. Doe je mee aan de Nationale Naaiactie, breng dan gerust je familie, vrienden, buren op de hoogte zodat je elkaar kan helpen.

op donderdag 14 mei 2020
Nieuwsoverzicht