Heb je al eens gedacht aan kringlooptuinieren?

Het mooie lenteweer en het verplichte thuisblijven zorgt ervoor dat we vele tuinklusjes uitvoeren. Maar wat te doen met ons tuinafval? Al eens gehoord van kringlooptuinieren? Dit is het verwerken van tuinafval in je eigen tuin. Een zero-operatie dus. Bekijk hier enkele voorbeelden.

  • Je kan je grasmaaisel als een dunne mulchlaag tussen je planten leggen. Dit zorgt trouwens ook voor een beperking van de onkruidgroei.
  • Je kan de grasgroei wat remmen door het gras wat langer te maaien, het bemesten wat uit te stellen, of zelfs het gazon laten doorgroeien naar een heuse biodiverse hooi- of bloemenweide die je maar 2x per jaar maait.
  • Je kan maaien met een mulch-grasmaaier waarbij de grasresten terug op de grasmat terechtkomen als voeding. Win-win dus!
  • Snoeihout of plantenresten kan je fijn maken en tussen de planten strooien. Je kan dit ook kwijt op de composthoop of je maakt er mooie takkenrillen van.


Doe je nog niet aan thuiscomposteren? Dit is misschien wel het uitgelezen moment!

Nog tuinafval op overschot? Probeer dit dan te drogen. Door dunne laagjes uit te spreiden en enkele dagen te laten drogen vermindert het volume drastisch. Vervolgens kan je dit meegeven in de groenafvalzakken. Je kan de groenafvalzakken kopen in Beernemse warenhuizen. Bekijk op je afvalkalender wanneer IVBO langskomt voor groenafval. Hou tijdens deze corona tijden ook de Facebookpagina van IVBO in de gaten om na te gaan of hun ronde doorgaat.

Meer nuttige tips:

https://www.vlaco.be/nieuws/grastips-hoe-kan-je-je-grasmaaisel-nuttig-inzetten-in-je-kringlooptuin

https://www.ivbo.be/Sorteerhulp/Groenafval/Thuiscomposteren.aspx

op maandag 30 maart 2020
Nieuwsoverzicht