Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Meest gestelde vragen over Coronavirus - FAQ's update 29 juni

We krijgen heel wat vragen binnen over het Coronavirus. Ook over onze dienstverlening. Hier vind je een overzicht van de meest gestelde vragen. Vooraleer het infonummer te contacteren of te mailen naar corona@beernem.be, is het raadzaam om eerst FAQ's na te lezen. Wie weet, vind je hier al een antwoord op je vragen. De lijst wordt af en toe aangepast.

Wat is het Infonummer voor vragen over corona?

Op de website www.info-coronavirus.be vind je heel wat informatie over het coronavirus. Je vindt er ook het gratis info-nummer 0800 14  689 waar je terecht kan met al je vragen over corona.

Ook de gemeente Beernem heeft infonummer voor vragen over corona: 050 28 90 78. Via e-mail kan je terecht op corona@beernem.be.

Ik heb een sociale nood en ik wil het Sociaal Huis bereiken. Waar kan ik terecht?

Voor al je vragen van sociale aard (zorgnoden, hulpverlening, maaltijden, om medicatie gaan, boodschappen..) kan je het Sociaal Huis tijdens de kantooruren bereiken op 050 78 82 40. Buiten de kantooruren kan je terecht op 0497 82 89 35. Mailen kan via sociaalhuis@beernem.be.

Heb je eerder nood aan een babbel? Dan kan je elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 u terecht op het nummer 050 28 90 84 voor een gesprek. Ben je 80-plusser en heb je in een eerder telefoontje aangegeven dat je graag nog eens opgebeld wordt, dan zal een vrijwilliger telefonisch contact met je opnemen.

WAT IS SOCIAL DISTANCING?

In alle omstandigheden moet je rekening houden met de sociale distancing. Maar wat betekent dit nu precies? Dat houdt in dat je minimum 1.5 meter tussen personen moet houden. Dit geldt niet enkel in winkels, maar in ALLE omstandigheden waar je anderen zou tegen komen. Dit is van het grootste belang om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan.

Wat moet je doen als je je ziek voelt? Medicatie nodig?

Alle patiënten met enige vorm van acute luchtweginfecties moeten sowieso THUISBLIJVEN om verdere besmetting te voorkomen. Dit is dus iedereen die niest, hoest, koorts maakt of verkouden is. Ga ook NIET naar de consultatie van je huisarts. Bel naar je huisarts of de dokter van wacht (bellen naar 1733). Die zal na telefonische consultatie oordelen of je je moet aanmelden aan het triagepunt van de Huisartsenwachtpost Meetjesland. Die bevindt zich op de site van AZ Alma. Er is ook een triagepunt in Knesselare, in sporthal Flabbaert, Prinsengoeddreef 33.

Heb je medicatie nodig, ga dan niet zelf naar de apotheek als je ziek bent. Vraag na bij je apotheek of die aan huis levert. Zo niet, informeer eens in je dichte kring wie voor jou naar de apotheek kan. Heb je niemand om op terug te vallen, dan kan je contact opnemen met het Sociaal Huis op 050 78 82 40. Het Sociaal Huis zal dan bekijken hoe ze je kunnen helpen.

Voorziet de gemeente mondmaskers?

We voorzien voor elke Beernemnaar vanaf zes jaar een mondmasker. We hebben deze bestelling geplaatst via het raamcontract van Brugge.

Daarnaast zorgt de federale overheid ook voor een mondmasker voor alle inwoners en twee filters voor elke inwoner vanaf 12 jaar.

De mondmaskers die we voor de Beernemse inwoners besteld hebben, zijn verdeeld in de tweede helft van mei, samen met de federale filters.

De mondmaskers die de federale overheid voorziet, zijn vanaf maandag 15 juni verkrijgbaar via de apotheken. Lees hierover op https://www.beernem.be/nieuwsdetail/4000/mondmaskers-van-de-federale-overheid-verkrijgbaar-bij-apotheek

Algemeen

Blijven het gemeentehuis en het Sociaal Huis open?

De gemeentelijke diensten en het Sociaal Huis werken momenteel enkel op afspraak. Maak een afspraak via 050 28 91 20 (gemeentehuis) of 050 78 82 40 (Sociaal Huis). Zo zijn er geen wachtrijen en kunnen we tussenin voldoende ontsmetten.

Om jezelf en de medewerkers zoveel mogelijk te beschermen, vragen we wel om volgende zaken te respecteren:

 • Kom op tijd, niet te vroeg en niet te laat
 • Gebruik de handgel die voor je zal klaarstaan bij het binnenkomen
 • Respecteer altijd voldoende afstand tot anderen
 • Blijf thuis als je je ziek voelt
Uiteraard kan je ook nog altijd telefonisch of via e-mail bij ons terecht. Of je kan gebruik maken van het e-loket op www.beernem.be/e-loket.

Sinds dinsdag 12 mei kan je opnieuw elke dinsdagnamiddag bij De Woonwinkel terecht, maar enkel na afspraak. Bel 050 25 01 38 voor een afspraak. De Woonwinkel bevindt zich tijdelijk in de neogotische zaal op de eerste verdieping van het gemeentehuis.

Kan ik naar het recyclagepark?

Het recyclagepark is opnieuw open volgens de gebruikelijke openingstijden, namelijk van woensdag tot en met zaterdag, telkens van 9.00 tot 11.45 u en van 13.00 tot 16.45 u.

Let wel: er zullen extra veiligheidsmaatregelen gelden. Klik hier om te bekijken wat de richtlijnen zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan..

Gaat de huis-aan-huis ophaling van IVBO door?

De huis-aan-huis ophaling door IVBO is altijd blijven doorgaan. Zet dus op de afgesproken tijdstippen je restafval, PMD en karton en groenafval buiten. Zo hoef je minder naar het recyclagepark.

Gaat de inzameling van KGA door?

De KGA-ophaling die voorzien is op 16 mei aan sporthal Den Akker zal doorgaan op het recyclagepark tussen 10.00 en 11.45 u en tussen 13.00 en 15.30 u. Op het recyclagepark kan de social distancing gewaarborgd worden.

Blijven de vrijetijdsgebouwen open?

Sinds dinsdag 2 juni is de bibliotheek in Beernem opnieuw open. Klik hier voor alle info hierover.

Sinds 8 juni kan je opnieuw sporten in de sportparken en De Boest. De douches en kleedkamers blijven in juni nog afgesloten en kunnen niet gebruikt worden tijdens de trainingen. De toiletten zijn wel open.

Vanaf 15 juni openen ook O.C. De Kleine Beer, Het Schepenhuys, zaal Sinjo, Kleuterweelde, jeugdhuis The Nooddle, Bargezaal, De Boest en de jeugdlokalen.

De vrijetijdsdiensten (Cultuurdienst, Sportdienst, Jeugddienst, dienst Kinderopvang, Huis van het Kind) zijn sinds maandag 11 mei opnieuw bereikbaar, ook voor niet-dringende zaken.

Het zwembad gaat opnieuw open op woensdag 1 juli. Je zal wel vooraf moeten reserveren. Dit kan via 0498 40 79 10.
Hou rekening met volgende zaken:

 • draag een mondmasker bij het binnen en buiten gaan
 • kom op tijd, anders kan je niet meer zwemmen
 • het is niet mogelijk om te douchen na het zwemmen, enkel de doorloopdouches zullen beschikbaar zijn
 • € 1,00 meebrengen voor de lockertjes

Gaat de gemeenteraad en OCMW-raad door?

De gemeenteraad/OCMW-raad van donderdag 26 maart is niet doorgegaan. De gemeenteraad/OCMW-raad van donderdag 23 april en de gemeenteraad van 14 mei zijn via video conference doorgegaan. Je kan de gemeenteraad beluisteren via onze gemeentelijke website en het gemeentelijk Youtube-kanaal.

De gemeenteraden van 4 juni, 9 juni en 2 juli gaan door in de polyvalente zaal van O.C. De Kleine Beer. Dit zijn besloten zittingen. Er is geen pers of publiek toegelaten. Je zal deze gemeenteraden achteraf kunnen beluisteren.

Bib

Op dinsdag 2 juni opent de bibliotheek in Beernem opnieuw haar deuren. Klik hier voor alle info hierover. Ook bib Het Schepenhuys is weer open voor publiek. Hier worden maximum 3 bezoekers tegelijk toegestaan.

Daarnaast kan je ook nog altijd een beroep doen op de service 'Bib aan huis'.

Zomerwerking voor kinderen

Hoe zit het met de opvang van kinderen in de zomervakantie?

Deze zomer werken we met contactbubbels van 50 personen, zowel op het speelplein als in de kinderopvang. Een opvangbubbel is een hele week geldig. Begeleiders vallen hier ook onder.

Ouders worden persoonlijk verwittigd over de inschrijfprocedure.

Er staat heel wat info in de 'Brochure Zomer 2020 2.0' die ouders per post ontvingen. Je kan deze ook nalezen op beernem.be/vakantiewerking.

Openbaar domein

Kan ik met de kinderen naar een speelpleintje?

Ja, de speelpleintjes in Beernem zijn opnieuw opengesteld. Ook het speelplein in Bulskampveld is opnieuw toegankelijk.

Burger

Ik zou liever niet naar het gemeentehuis komen, maar ik heb wel een attest nodig. Kan ik online mijn attest verkrijgen?

Je kan attesten of uittreksels aanvragen via het e-loket: www.beernem.be/e-loket. We sturen het daarna op per post.

Je kan via de online toepassing ‘Mijn Dossier’ ook een aantal attesten opvragen. Dit kan via https://mijndossier.rrn.fgov.be. Zorg ervoor dat je eID in de kaartlezer zit op het moment dat je naar de website surft. Na het ingeven van je pincode, ontvang je het attest onmiddellijk en kan je het opslaan op je pc, tablet,…

Welke attesten kan je opvragen via 'Mijn Dossier'?

 • Attest van hoofdverblijfplaats
 • Attest van hoofdverblijfplaats met historiek
 • Attest van leven
 • Attest van Belgische nationaliteit
 • Attest van gezinssamenstelling
 • Attest van wettelijke samenwoning
 • Attest van wijze van teraardebestelling en/of rituelen
 • Attest van verblijfplaats met het oog op een huwelijk
 • Attest van het kiesregister
 • Uittreksel uit het bevolkings- of vreemdelingenregister

Wij trouwen binnenkort. Kan ons huwelijk doorgaan?

Burgerlijke huwelijken kunnen voltrokken worden. In onze neogotische zaal, waar het huwelijk voltrokken wordt, is er plaats voor 16 mensen, naast het het koppel, de getuigen, de burgemeester en een medewerker van de dienst Burgerzaken.

Kan ik nog bloed geven?

Ja, bloedinzamelingen blijven doorgaan, mits inachtneming van de social distancing en de hygiënische maatregelen. Personen die ziek zijn, moeten zoals altijd uitgesloten worden. Bloed geven is en blijft noodzakelijk en moet worden gestimuleerd maar weliswaar is het van belang dat de donor zich bewust blijft van de eigen gezondheidstoestand.

Mag ik naar het buitenland op reis?

Vanaf 15 juni kan je opnieuw naar een ander Europees land, op voorwaarde dat dit land z'n deuren open stelt.

Zorg en welzijn van mens en dier

Ik voel me alleen. Waar kan ik terecht?

Heb je nood aan een babbel? Dan kan je elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 u terecht op het nummer 050 28 90 84 voor een gesprek.

Ben je 80-plusser en heb je in een eerder telefoontje aangegeven dat je graag nog eens opgebeld wordt, dan zal een vrijwilliger telefonisch contact met je opnemen.

Ben je alleenstaand en kan je je zelf niet verplaatsen, dan mag je bezoek ontvangen van één en dezelfde persoon op voorwaarde dat die persoon de laatste twee weken geen symptomen heeft gehad.

Ik weet het even niet meer. Kan ik ergens terecht met mijn gevoelens?

Als het je allemaal even te veel wordt, kan je best praten met een zorgverlener. Hij of zij zal je doorverwijzen naar psychologische of medische ondersteuning.

Hieronder vind je ook een lijst van telefoonnummers waar je terecht kan:

Verzorg jezelf en hou vol!

Blijft het consultatiebureau Kind en Gezin open?

Het is van cruciaal belang dat kinderen tijdig gevaccineerd en opgevolgd worden. Daarom blijft het consultatiebureau open om kinderen te kunnen blijven vaccineren.

Cultuur

Ik heb een ticket voor een voorstelling in O.C. De Kleine Beer. Gaan de voorstellingen door?

Voorstellingen worden indien mogelijk verplaatst. Heb je al een ticket gekocht, dan wordt je via e-mail op de hoogte gebracht van de nieuwe datum of mogelijkheid tot terugbetaling ticket.

Sociaal

Kan de eerste communie of het vormsel van mijn kind doorgaan?

Bisschop Lode Aerts laat weten, dat ten gevolge van de coronacrisis, de geplande eerste communies en vormsels helaas niet kunnen doorgaan. Ze schuiven op naar volgend schooljaar.

Veiligheid

Blijft het politieloket in Beernem open?

Het politieloket in Beernem is gaat opnieuw open op maandag 18 mei. Op zaterdag voormiddag kan je terecht in het zonaal onthaal in Oostkamp, nl. het politieloket in OostCampus, Siemenslaan.

Voor fietsdiefstal, beschadigen ... kan je digitaal aangifte doen via https://www.politie.be/5447/contact/online-aangiften.

Heb je de politie niet dringend nodig, kan je online een afspraak maken via https://www.politie.be/…/hoe-online-een-afspraak-maken-bij-….

Omgeving

De Vlaamse Regering heeft op 24 maart 2020 maatregelen genomen rond de omgevingsvergunningsprocedures. Kort samengevat:

 • de lopende openbare onderzoeken worden opgeschort op 24 maart en verder gezet op 24 april
 • nog niet gestarte openbare onderzoeken worden pas gestart na 24 april
 • de beslissingstermijn in de vereenvoudigde procedure wordt met 30 dagen verlengd (van 60 naar 90 dagen)
 • de beslissingstermijn in de gewone procedure wordt met 60 dagen verlengd (van 105 of 120 dagen naar 165 of 180 dagen)
 • de beslissingstermijn in beroep wordt verlengd met 60 dagen
 • de periode waarbinnen beroep kan worden ingesteld wordt ook met 30 dagen verlengd, van 30 naar 60. Dit betekent ook dat de uitvoering van een door de gemeente afgegeven vergunning pas kan starten na 65 dagen (35 + 30).

Economie en horeca

Kan ik mijn kapsalon openhouden?

Kapsalons, schoonheidsinstituten, pedicure, manicure, tattooshops mogen opnieuw hun deuren openen mits deze zaken de noodzakelijke maatregelen in acht nemen. Zo mogen ze enkel werken op afspraak, wachtruimte en toilet mag niet gebruikt worden door de klant, klanten vanaf 12 jaar moeten hun neus en mond bedekken behalve tijdens de behandeling van het gelaat.

Blijft de wekelijkse markt op vrijdag doorgaan?

De wekelijkse markt gaat opnieuw door. We voeren een eenrichtingsverkeer om zoveel mogelijk de social distancing te garanderen en we voorzien handgel.

Waar vind ik de steunmaatregelen voor ondernemers?

Voor de meeste zelfstandigen en ondernemers zijn het momenteel moeilijke tijden. Sommigen zijn genoodzaakt om te sluiten, andere mogen werken, maar zien hun omzet zienderogen dalen … Om zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen en om te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen door deze coronacrisis zijn er heel wat steunmaatregelen uitgewerkt.

Je vindt een volledig overzicht van de steunmaatregelen, met alle voorwaarden, op de website van VLAIO (VLaams Agentschap Innoveren en Ondernemen): www.vlaio.be. Klik er op 'Check hier corona info voor bedrijven...' in het blauwe kader.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer rijdt terug op volle kracht. Let op: neem enkel de bus, trein...

 • als je geen eigen vervoer hebt,
 • bij voorkeur buiten de spitsuren, én
 • met mondmasker/sjaal/bandana op (vanaf 12 jaar)
op donderdag 25 juni 2020
Nieuwsoverzicht