Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Firma Bauwens schenkt laatste massieve tafel aan gemeente Beernem

De firma Bauwens NV uit Beernem, die kan terugvallen op 80 jaar ervaring in meubelbouw, stopt met de productie van massieve meubelen. Als herinnering aan dit stukje industriële geschiedenis schenkt de firma de allerlaatste massieve tafel aan de gemeente Beernem. De firma gaat zich voortaan enkel toespitsen op meubelen in spaanplaat.

Het einde van de massief fabriek is dan ook een nieuw begin voor de firma Bauwens. Er werd in de laatste jaren enorm geïnvesteerd om een mooie toekomst te garanderen voor de ca 130 mensen die er werken. Trots op hun mooie verleden en met de prachtige kwaliteitsreputatie is het plan om nieuwe records in volume te halen in de volgende jaren. De klanten willen een strak, hedendaags design en met meubelen in spaanplaten kan er een significant hoger volume geproduceerd worden met minder mensen (en dus aan lagere prijzen).

Het verhaal van Bauwens Beernem begint in de jaren 30 in Oostkamp met Gaston Bauwens die kastjes maakt in massief hout voor badkamers.  Het bedrijf blijft groeien en de plaats in Oostkamp is snel niet groot genoeg.  Eind de jaren 50 kan zijn zoon Jan Bauwens de site Nijverheidstraat 7 in Beernem kopen van enkele lokale landbouwers.  De site is groot genoeg zodat er kan gewerkt worden aan volledige verticale integratie.

Hier word een prachtig industrieel verhaal voor de gemeente Beernem geschreven. De kaprijpe bomen van de duurzame bossen van de familie Bauwens worden gezaagd, gedroogd en verwerkt tot meubel in de fabriek in Beernem.  Op zijn top werken er meer dan 500 mensen bij Bauwens die honderden meubels per dag maken. Die worden getransporteerd naar klanten over de hele wereld.  De klassieke massieve meubels uit België genieten veel faam vanwege hun kwaliteit, design en degelijkheid.

Jan Bauwens blijft investeren in de mensen en machines van Beernem en rond de massieve meubelfabriek komt er nog een stoelenfabriek, een salonfabriek en vanaf 1987 worden ook meubels uit spaanplaten gemaakt.  Het is rond die tijd dat de kinderen van Jan Bauwens ook in de zaak beginnen en de volle industrialisatie op gang komt.

Het is vanaf de jaren 2000 dat de smaak van de klant significant begint te veranderen en dat er strakkere, meer hedendaagse designs naar boven komen.  Massieve fabrieken beginnen te sluiten in heel België maar Bauwens houdt stand.  De mensen van het massief kunnen het minder werk opvangen door te werken in de andere units van de firma Bauwens en blijven zo doorgaan.

Jan Bauwens vertrekt op welverdiend pensioen na een prachtige carrière van meer dan 60 jaar in 2018.  Het massief verhaal die over 80 jaar geschreven werd in Beernem komt zo aan zijn einde.

op maandag 30 september 2019
Nieuwsoverzicht