naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Open Monumentendag: In de schaduw van de kerk: de historische Oudezakstraat

Op zondag 8 september maken we ons op voor een nieuwe editie van Open Monumentendag. Dit keer komt de Oudezakstraat in Oedelem aan bod. Stip dus zeker zondag 8 september (10 - 18 u) aan in je agenda voor een wandeling door de geschiedenis. De Sint-Lambertuskerk, kan je bezoeken vanaf 12.00 u. Hierna lees je het volledige programma van Open Monumentendag.

Tentoonstelling in de Oudezakstraat

De Oudezakstraat heeft een boeiende geschiedenis en die wordt via een openluchttentoonstelling opnieuw tot leven gebracht.

Aan de hand van de foto's, tentoongesteld bij elk pand in de Oudezakstraat, schetsen we een beeld van de straat zoals het vroeger was. Tijdens je wandeling door de straat maak je kennis met de geschiedenis van de straat: de gebouwen en hun evolutie, de bewoners en handelaars, hun bedrijvigheid, de feesten en gebeurtenissen.

We verzamelden heel wat foto’s van de Oudezakstraat zoals ze vroeger was dankzij de collectie van Heemkring Bos en Beverveld, fotograaf Rogiers, Edelhart en Koenraad Matthijs en een aantal andere inwoners.

Je kan de openluchttentoonstelling vrij bezoeken van zaterdag 7 t.e.m. zondag 15 september.

 

Schatten in de Sint-Lambertuskerk

De barokke Sint-Lambertuskerk, kan pronken met een heel aantal schatten, waaronder het Sint-Elooi-altaar (1740) met retabelschilderij op doek uit de school van Van Oost, afkomstig uit de Sint-Catherinakerk te Brugge, en het eikenhouten Onze-Lieve-Vrouw-altaar (1740) met retabelschilderij van Walleys (1840). Oude en nieuwe kunstwerken vullen elkaar aan. Ze vertellen het verhaal van een levendige parochie met oog voor patrimonium. Je kan de kerk bezoeken tussen 12.00 en 18.00 u.

 

Begraafpark Sint-Lambertus

Het kerkhof naast de Sint-Lambertuskerk is helemaal heraangelegd tot een begraafpark. Het aanwezige erfgoed werd geïnventariseerd en bewaard. Via foto's en documenten maak je kennis met de geschiedenis van het kerkhof en met zijn transformatie tot begraafpark. We sprokkelen ook verhalen over mensen die er begraven liggen en deel uitmaken van de geschiedenis van het dorp. 

 

Het Schepenhuys: expo schilderijen Koenraad Matthijs

In Het Schepenhuys vindt een expo plaats met schilderijen van de Oudezakstraat van kunstenaar Koenraad Matthijs. Hij woont al bijna zijn hele leven in de schaduw van de kerktoren en brengt via zijn schilderijen de Oudezakstraat van vroeger terug tot leven.

Je kan deze expo vrij bezoeken tijdens Open Monumentendag tussen 10.00 en 18.00 u. Daarna kan je de expo nog tot donderdag 26 september bezoeken tijdens de openingsuren van Het Schepenhuys.

 

Oude ambachten

De 2de zondag van september is het traditiegetrouw niet alleen Open Monumentendag, maar ook Oedelem kermis. Aangezien ook de Oudezakstraat deel uitmaakt van de kermisactiviteiten laten we je graag kennismaken met de vroegere ambachten: lattenklieven, stoelvlechten, mandenvlechten en melk karnen.

 

Meer info

Bij de Cultuurdienst, cultuurdienst@beernem.be, 050 79 99 00

op woensdag 14 augustus 2019
Nieuwsoverzicht