naar inhoud

De nieuwe blauwe zak is nog niet voor morgen

Je hebt er misschien al iets over gehoord, binnenkort mogen ook plastic vlootjes, potjes en folies in de PMD-zak. Maar zover is het voorlopig nog niet in Beernem. De invoering van de nieuwe blauwe zak gebeurt stapsgewijs. Daardoor kan het gebeuren dat er in sommige buurgemeenten, zoals Wingene, Maldegem en Aalter, wel al plastic vlootjes en potjes in de blauwe zak mogen, maar bij ons nog niet.

Minstens tot eind 2019 blijven de huidige sorteeregels van kracht, waarbij, naast metalen verpakkingen en drankkartons, enkel plastic flessen en flacons in de PMD-zak thuishoren.

IVBO, dat instaat voor de afvalinzameling in Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke, zal ten vroegste in 2020 de overstap maken. De intrede van de nieuwe blauwe zak verloopt dus niet per provincie of gemeente, maar per werkingsgebied.

De uitbreiding van de PMD-sorteerregels wordt door Fost Plus - de organisatie verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval – stap voor stap ingevoerd over het hele land. Op die manier krijgen alle schakels in de afvalketen voldoende tijd om zich hierop voor te bereiden. Bij het verwerken van je PMD-zak zijn immers heel wat verschillende partijen betrokken: de gemeente Beernem en IVBO als afvalintercommunale, maar ook het sorteercentrum en de recyclagebedrijven die deze materialen omzetten in nieuwe grondstoffen.

Twijfel je nog? Raadpleeg dan de achterzijde van je afvalkalender of surf naar www.betersorteren.be om te weten te komen waar jouw verpakking thuishoort.

 

Meer info

Bij de Milieudienst, milieudienst@beernem.be, 050 28 91 25

op maandag 03 juni 2019
Nieuwsoverzicht