Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ga mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar

Vorig jaar is de Aziatische hoornaar zijn invasie in ons land begonnen. We moeten er alles aan doen om de verdere uitbreiding van de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk af te remmen. Dit is hard nodig omdat de Aziatische hoornaar onze inheemse insecten (bijen, wespen, vliegen,...) belaagt waardoor de bestuiving van onze landbouwgewassen onder druk komt te staan.

Bovendien heeft de Aziatische hoornaar een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen wat voor de imkers een ernstig probleem kan worden.

 

Melden van de Aziatische hoornaar of nest

Het plan kan alleen slagen met jouw hulp. Echt iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden. Dit kan je doen op het portaal van de werkgroep Aziatische hoornaar: vespawatch.be.

De melding van Aziatische hoornaars via Vespa-Watch wordt automatisch doorgegeven aan de brandweer ter bestrijding. Europese hoornaars en wespen kan je altijd melden via het e-loket van de brandweer op www.zone1.be/interventie-aanvragen.

 

Hoe ziet de Aziatische hoornaar eruit?

De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie (zie figuur). Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes.

 

Meer info

Bij de Groendienst, groen@beernem.be, 050 28 90 87

 

op woensdag 22 mei 2019
Nieuwsoverzicht