naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Lang leve de buxusmot

De rups van de buxusmot is op dit moment opnieuw bezig met een heuse opmars in de buxusplanten in onze tuinen. Hele buxusmassieven worden kaalgevreten en laten de tuineigenaar gefrustreerd achter. Een correcte en efficiënte aanpak is nodig om deze plaag onder controle te houden.

In eerste instantie probeer je best de rupsen manueel te verwijderen. Dit kan door ze weg te plukken, maar ook een stevige waterstraal kan daarbij helpen. Een snoeibeurt in een vroeg stadium kan ook een groot aandeel van poppen en eitjes verwijderen. Dit snoeisel breng je best meteen naar het recyclagepark in een afgesloten zak.

Er zijn chemische bestrijdingsmiddelen op de markt, maar die raden we af omdat die schade toebrengen aan het milieu en andere insecten. Ook biologische bestrijdingsmiddelen werken niet selectief en zijn dus ook schadelijk voor andere insecten dan de buxusmot. Van aaltjes is de werkzaamheid onvoldoende bewezen. Wat uiteindelijk maakt dat we aan de buxusmot en zijn rups een taaie klant hebben.

Als manuele bestrijding niet de verhoopte oplossing biedt, is het niet slecht eens na te denken over vervanging van de buxusplanten. Er zijn tal van alternatieven planten die groenblijvend zijn. Denk aan Ilex crenata, Osmanthus burkwoodi, Ligustrum vulgare (wilde liguster) en Lonicera nitida (struikkamperfoelie).

 

Meer info

Bij de Groendienst, groen@beernem.be, 050 28 90 87

op dinsdag 21 mei 2019
Nieuwsoverzicht