naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Keuzemenu voor noodoproepen

Voortaan hoor je een keuzemenu als je belt naar één van de noodnummers. Als je naar 112 of 101 belt (of zelfs naar 100 hoewel dit nummer al lang niet meer gepromoot wordt en vervangen werd door het nummer 112), zal je moeten een keuze maken voor de politie, voor de ziekenwagen of voor de brandweer. Zodra de keuze gemaakt is, zal je rechtstreeks met de juiste noodcentrale doorverbonden worden.

De bedoeling hiervan is om te vermijden dat je oproep moet worden doorgeschakeld omdat je het verkeerde nummer hebt gebeld. In België raadt de FOD Binnenlandse Zaken aan om voor de brandweer of een ambulance naar het nummer 112 te bellen en voor de politie naar 101. Als je het verkeerde nummer draait door naar het noodnummer 112 te bellen om hulp te krijgen van de politie, zal je worden doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Zo kan je nu kostbare tijd verliezen.

Nu hoef je slechts één nummer te onthouden. Dankzij het keuzemenu kom je automatisch bij de juiste hulpdienst uit.

Het keuzemenu wordt eerst ingevoerd in de provincies West-Vlaanderen en Namen. In de loop van de komende maanden zal de FOD Binnenlandse Zaken beoordelen of dit keuzemenu naar het volledige land moet worden uitgebreid. 

Meer info: www.112.be/nl/menu

op vrijdag 05 oktober 2018
Nieuwsoverzicht