naar inhoud

Kippen in de tuin? Hou het Newcastle virus uit jouw kippenhok! - verlenging maatregelen ziekte van Newcastle

Er zijn sinds juli 3 gevallen van de ziekte van Newcastle ontdekt bij professionele pluimveebedrijven, eerder dit jaar zijn er meerdere gevallen ontdekt bij hobbyhouders. De kippen worden dan erg ziek en sterven. Het virus wordt zeer gemakkelijk overgedragen en daarom heeft het Federaal Voedselagentschap ( FAVV) sinds 2 juli noodmaatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Hoe kan je je kippen beschermen?

Het is belangrijk om je kippen zo goed mogelijk te beschermen tegen de ziekte. Hou daarom rekening met onderstaande maatregelen:

  • Contact met andere kippen vermijden.
  • Contact met wilde vogels vermijden: Aangezien de ziekte momenteel in zowat het hele land opduikt, wordt het virus ook verspreid door wilde vogels. Het virus wordt overgedragen bij direct contact met besmette vogels, via besmet voeder en drinkwater. Vandaar dat het verstandig is om ervoor te zorgen dat de wilde vogels niet bij het voeder en het water van je kippen kunnen. Het is aan te raden om het drinkwater en het kippenvoer onder een dakje te zetten en eventueel een net boven je hok te hangen.
  • Verkoop van pluimvee door hobbyhouders is verboden.
  • Laat geen andere pluimveehouders toe in je kippenhok.
  • Vaccineer je pluimvee: Tegen de ziekte van Newcastle kan je vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen. Neem hiervoor contact op met een dierenarts.

De ziekte van Newcastle is een bestrijdingsplichtige ziekte. Wanneer de ziekte wordt vastgesteld, worden er door het FAVV maatregelen genomen om de verdere verspreiding tegen te gaan.

 

Verlenging maatregelen ziekte van Newcastle

Sinds 1 augustus zijn de verbodsbepalingen van het noodbesluit van 2 juli 2018 van het Voedselagentschap voor onbepaalde tijd verlengd met de inwerkingtreding van het nieuw ministerieel besluit (MB). Tegelijk worden er ook afwijkingen toegestaan om de pluimveehandelaars in staat te stellen om hun activiteiten op commerciële verzamelingen, met inbegrip op markten, te hervatten en de verkoop van hobbypluimvee aan hobbyhouders mogelijk te maken. Deze afwijkingen zijn uitsluitend toegelaten aan professionele pluimveehandelaars, die aan de strikte voorwaarden voldoen voorzien in het MB. Hieronder kan je de toelichting bij het MB van 24 juli downloaden.

 

Wat is de ziekte van Newcastle?

Het virus kan alle vogelsoorten treffen, maar de ene vogelsoort is gevoeliger dan de andere. Een besmetting met het virus maakt de vogels erg ziek (zenuwsymptomen, suf zitten, minder eten, spijsverteringsstoornissen en ademhalingsproblemen) en zorgt zelfs voor een aanzienlijke sterfte.

Het Newcastle virus is totaal ongevaarlijk voor de mens. De consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico.

 

Meer info

www.favv.be/dierengezondheid/newcastle

op woensdag 01 augustus 2018
Nieuwsoverzicht