naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Beernem is bijenvriendelijkste gemeente 2017

Beernem is door Departement Omgeving en VVOG bekroond tot bijenvriendelijkste gemeente 2017! Dit is een mooie beloning voor de inspanningen die we leveren om Beernem bloemen- en bijenvriendelijk te maken. Maar we hebben dit niet alleen gedaan. We willen iedereen bedanken die z'n 'bloemetje' heeft "bij"gedragen!

Bijenwerkgroep

Eind 2014 richtte de Beernemse milieuadviesraad de bijenwerkgroep op met alle actoren die een hart hebben voor bijen: de milieuadviesraad, VELT Beernem, Tuinhier Beernem, Regionaal Landschap Houtland, de Beernemse imkers en de gemeente zelf. De bijenwerkgroep maakte in 2015 een bijenplan met drie doelstellingen.

 

bijenplan

Een eerste doelstelling is het engagement van gans Beernem. Verschillende organisaties hebben het bijencharter ondertekend: Agrobeheergroep Beverhoutsveld, arbeidszorgcentrum De Klus, landbouwraad Beernem en het Land- en Tuinbouw Instituut Oedelem. Met de ondertekening zorgen ze mee voor een stuifmeelrijke omgeving en sensibilisatie  van inwoners, landbouw en industrie. Inwoners en bedrijven kunnen, door hun tuin of bedrijfsterrein bijenvriendelijk in te richten, een bijenbord krijgen.

Een tweede doelstelling is zorgen voor een bijenvriendelijke omgeving. Zo werden onder meer onze begraafparken bijenvriendelijk heringericht. Ook werden de restpercelen van Beverhoutsveld ingezaaid met bijenvriendelijke mengsels wat leidde tot een kleurrijk resultaat in de zomer!

De derde doelstelling is het informeren en sensibiliseren van de bevolking. In de maanden april, mei en juni organiseerden we de wedstrijd #bijbeernem. Inwoners konden deelnemen door een foto op Instagram of Facebook te posten met een bijenhotel, een bloementuin (bloemenrijke tuin) of een bloemenweide. Of ze konden een bijfie (=selfie met een bij of bijenvriendelijke bloem) insturen! Deze wedstrijd resulteerde in kleurrijke foto's en vier winnaars!

 

Meer info

www.beernem.be/bijen

op woensdag 20 december 2017
Nieuwsoverzicht