naar inhoud

Wat is hakhoutbeheer en waarom doen we het?

Hakhoutbeheer betekent dat bomen en struiken tot op (minstens) 10 à 20 cm boven de grond worden afgezaagd. Dit lijkt op het eerste zicht drastisch, maar dit is tijdelijk. De bomen en struiken schieten terug uit, alleen het bovenste gedeelte verdwijnt tijdelijk.

In het voorjaar komen al nieuwe scheuten tevoorschijn uit de afgezaagde stompen. Vanaf dan gaat het snel. Op de foto bv. zie je de bomen op de hoek van de Bloemendalestraat en Vaart Noord. Op deze bomen werd vier jaar geleden hakhoutbeheer toegepast. De bomen werden afgezaagd tot op ongeveer 2 à 3 meter van de grond zodat enkel de stam overbleef. Nu zie je opnieuw een gesloten beplanting.

 

Waarom hakhoutbeheer?

Te weinig onderhouden groenkanten kan leiden tot dood hout en overhellende takken, met kans op omwaaiende bomen/takken tot gevolg. Bovendien komt er door het hakhoutbeheer om de zoveel tijd veel licht op de bodem wat een verrijking betekent van ons ecosysteem. Voorjaarsbloeiers en andere planten hebben de mogelijkheid om te groeien. Het regelmatig kappen heeft een gunstig effect op de fauna (en flora).

 

Op welke plaatsen passen we hakhoutbeheer toe?

  • Hoek Bloemendalestraat en Vaart Noord
  • Speelpleintje Beukendreef
  • “Elzenbosje” in Beverhoutsveld langs de Akkerstraat
  • De struiken rond het speelplein van de Lindemeers

 

Meer info

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) doet aan hakhoutbeheer langs gewestwegen. Momenteel zijn ze in Beernem bezig op deze plaatsen. Alle info kan je lezen op www.hakhoutbeheer.be en downloaden in de folder hieronder.

op woensdag 22 maart 2017
Nieuwsoverzicht