naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Erfgoeddag in het Landschapspark Bulskampveld

Op zondag 23 april is het Erfgoeddag. Het zorgerfgoed staat in de kijker. Elf zorginstellingen uit in Aalter, Beernem, Oostkamp, Ruiselede en Wingene bundelen de krachten en bieden een waaier aan publieksactiviteiten aan. In Beernem kan je twee locatie bezoeken tussen 14.00 en 18.00 u.

Zorgerfgoed in Landschapspark Bulskampveld

Het Landschapspark Bulskampveld is één van de bosrijkste gebieden in Vlaanderen. Het 9000 ha grote gebied is rijk aan natuur, landschap maar ook erfgoed. De zorginstellingen uit de regio hebben een lange geschiedenis. Hun ontstaan hangt nauw samen met het toen geïsoleerde karakter van de streek, de ruimte en de aanwezigheid van een aantal kloosterordes.

 

In Beernem kan je twee locaties bezoeken

Wreeck geen quaedt, maar dwing tot goed. De evolutie van de (gedwongen) jeugdhulp in Vlaanderen van 1849 tot heden - Rondleidingen in De Zande campus Beernem, Sint-Andreaslaan 5

De rondleidingen starten om 14.00 u, 15.00 u, 16.00 u en 17.00 u. Er is ook een kleine expo in De Schuur. Enkel toegankelijk na reservatie op 050 80 69 01 en dit vóór 19 april.

 

Van Zusters tot Curando: een eeuw zorg in beeld - Tentoonstelling in LDC Mirte Beernem, Rollebaanstraat 10A

Mariawende, Rosas, Mirte, Kloosterhof, Patershof, Cura. Curando beheert een cluster van zorgvoorzieningen in Beernem. De zusters OLV 7 Weeën van Ruiselede lagen aan de basis. Zij kwamen eind 19de eeuw naar Beernem om er les te geven, maar richtten in 1906 ook het eerste rusthuis op. Daarna volgde de Sint-Andreaskliniek, het moederhuis waar menige Beernemnaar geboren werd. Na WOII trokken de zusters op pad om de zieken ook thuis te verzorgen. Via foto’s, documenten en getuigenissen duik je in dat rijke zorgerfgoed, maar we richten ook een blik op de toekomst.

 

Meer info

Het aanbod van de andere zorginstellingen vind je terug op www.landschapspark-bulskampveld.be/erfgoeddag of in de infobrochure die de provincie ter beschikking stelt. Je vindt ze in het gemeentehuis en Het Schepenhuys.

op zondag 23 april 2017
Nieuwsoverzicht