naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Winnaars cultuurprijzen 'Muziek en Dans'

Op vrijdag 18 januari zijn in O.C. De Kleine Beer de Cultuurprijzen uitgereikt binnen het thema ‘Muziek en Dans’. Annelies Van Parys werd verkozen tot winnares van het Beerlanderke. Onze inwoners stemden voor de Goodheart Linedancers, wat hen de Publieksprijs opleverde. Johan De Vuyssere mocht de Carrièreprijs in ontvangst nemen en de Skaters van Beernem wonnen de prijs voor jong Beernems talent.

Vrouwelijke componisten van hedendaagse klassieke muziek met internationale faam, ze zijn schaars. We mogen terecht trots zijn op Annelies Van Parys. Ze creëert kunst die eeuwig blijft bestaan en blijft daarbij met beide voetjes op de grond. Ze won internationale prijzen en krijgt opdrachten van gerenommeerde instituten uit binnen- en buitenland. Het was dan ook geen verrassing dat ze ook onze vakjury wist te overtuigen van haar talent en haar verdiensten waardoor ze het Beerlanderke in de wacht sleepte.

De Goodheart Linedancers  mobiliseren heel wat mensen om samen te dansen en er plezier aan te beleven. Hun activiteiten zijn heel laagdrempelig, iedereen mag meedoen. Door deze sociale ingesteldheid slaagt de vereniging erin om veel mensen warm te maken voor deze danscultuur.  Deze combinatie van cultuur en sociaal leven maakte van hen duidelijk de publiekslieveling.

Johan De Vuyssere ontving de Carrièreprijs. Hij was ononderbroken bijna 40 jaar muzikant, dirigent, bestuurslid en componist bij de Koninklijke Harmonie St-Cecilia tot 1991. Hij gaf binnen die context mee vorm aan de Berenfeesten en bespeelde zowat alle instrumenten. Vanaf 1990 verzorgde hij de muziek op huwelijksfeesten, jubilea, feestelijkheden, liefdadigheidsinitiatieven … Hij bezorgde in die 20 jaar veel mensen van Beernem en ver daarbuiten leuke avonden en namiddagen, en hij is nog altijd niet uitgespeeld. 

We plaatsen elk jaar ook een talentvolle jongere in de kijker. Voor deze prijs blijven we niet noodzakelijk binnen het thema, maar kijken we welke jongere ons het voorbije jaar is opgevallen. We kozen dit keer voor een groep. De Skaters van Beernem gingen zelf aan de slag om hun eigen skatetoestellen te ontwerpen en hun ontwerp zelf te maken. Intussen hebben ze hun toestellen in gebruik genomen en zijn er alweer nieuwe ideeën aan het rijpen. Wie weet hebben ze wel definitief de designmicrobe te pakken.

De avond werd muzikaal opgeluisterd door Waits, talent van eigen bodem.

op maandag 21 januari 2019
Nieuwsoverzicht