naar inhoud

Zin en onzin van diagnoses

Deze informatie is niet meer actueel!
Iedereen krijgt direct of indirect te maken met tegenslagen of psychische problemen in het leven. Als die psychische problemen vrij ernstig zijn horen daar ook vaak één of meerdere diagnoses bij. De DSM IV is een diagnostisch boek dat vaak de bijbel van de psychiaters wordt genoemd. Het werkt met behulp van een checklist van criteria om iemand al dan niet psychisch ziek te noemen. Het is ...

Wanneer

  • 21 februari ’19 (do)
    van 19.30 u tot 21.30 u

Prijs

€ 7,00 (Basistarief: 7,00 €; Studenten: 5,00 €)

Locatie

Naam
PC Sint-Amandus
Adres
Reigerlostraat 10
Gemeente
8730 Beernem

Info

Iedereen krijgt direct of indirect te maken met tegenslagen of psychische problemen in het leven.
Als die psychische problemen vrij ernstig zijn horen daar ook vaak één of meerdere diagnoses bij.
De DSM IV is een diagnostisch boek dat vaak de bijbel van de psychiaters wordt genoemd. Het werkt met behulp van een checklist van criteria om iemand al dan niet psychisch ziek te noemen. Het is stoornisgericht en daardoor vaak ook stigmatiserend. Zo'n benadering doet onrecht aan een visie en aanpak, die de betekenis en de functie van het symptoom binnen iemands persoonlijke levenspad wil begrijpen en die focust op onderliggende psychologische dynamieken.

Professor Stijn Vanheule, een autoriteit op dit terrein, stelt vragen bij dit model en legt uit wat voor hem een juist begrepen herstelgerichte benadering kan inhouden. Hij is verbonden aan de UGent, vakgroep psychoanalyse en raadplegingspsychologie en publiceerde onlangs het boek: 'Psychiatric diagnosis revisited. From DSM to clinical case formulation'.

Een boeiende avond om naar uit te kijken!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten